Átadták a kilátót Lapásgyarmaton


Lapásgyarmat (Golianovo) Nyitra melletti település, ahol a napokban átadták a kilátót. A Nyitra megyei önkormányzat több kerékpárút megépítését támogatja, ezek mellé pedig kilátókat építtet, hogy ezzel is népszerűbbé és érdekesebbé tegye a kerékpározóknak, a kirándulóknak és a közeli falvak lakóinak a térséget.

A kilátó négyzet alaprajzú, 22 méter magas torony. Két teraszról nyílik a kilátás, a magasabb 19 méteres magasságban, és kedvező időjárási viszonyok mellett állítólag szinte egészen a Dunáig lehet látni. Megépítését a nyitrai kerületi önkormányzat tagjai az első rendes ülésükön támogatták.

Hasonló acél- és faszerkezetű kilátót terveznek Gúta mellé is építeni a Gútát Vágsellyével összekötő bicikli út mellé, ennek magassága 35,8 méter lenne, és két megállóval – terasszal rendelkezne, a kilátóhoz 5 méter hosszú és 3 méter széles kavicsos járda vezet majd a tervek szerint. A kilátóról Gúta, Pacsérok, Ifjúságfalva és Nagysziget is szépen látható lesz.

A kivitelezésre már kiadták az érvényes építési engedélyt, a tervek szerint 2024 és 2025 között kellene megvalósulnia a beruházásnak, amelyre a megye idei költségvetéséből 80 ezer eurót hagytak jóvá a képviselők, az alapok kiépítésére – tudtuk meg Horváth Árpád, megyei képviselőtől.

Fotók: NSK fb oldala

Forrás: kolarovo.sk