Elhunyt Andreas Brehme, világbajnok német labdarúgó


Ma hajnalban, hatvanhárom esztendős korában elhunyt Andreas Brehme, a németek 1990-es világbajnok csapatának balhátvédje, az olaszországi VB-döntő egyetlen találatának szerzője. A nyolcvanhatszaros német válogatott labdarúgó halálát szívinfarktus okozta.

Andreas Brehme 1960. november 9-én látta meg a napvilágot Hamburg városában.  Pályafutása a helyi HSV Barmbek-Uhlenhorst csapatánál kezdődött, majd 1980-ban az 1. FC Saarbrücken játékosa lett. Egy szezon után a Kaiserslauternhez igazolt, ahol több mint 170 mérkőzést játszott öt év alatt. E csapatnál kapta meg az első válogatott meghívóját is.

Az NSZK számára ezüstéremmel végződő 1986-os világbajnokság után a Bayern München játékosa lett, s már rögtön az első idényében bajnok is lett a csapattal. A bajoroknál mindössze két idényt töltött, majd az országból is „tovább állt”, és az olasz Internazionale Milano játékosa lett. Itt egy szezon elteltével szintén bajnok lett, s meg is választották az olasz bajnokság (Seria A), valamint a klubja legjobb játékosának is. A pályája legnagyobb klubsikereit is a milánóiakkal érte el. A kék-feketékkel mások mellett UEFA-kupát is nyert.

Az Inter után Spanyolországba vette az irányt, ahol egy idény erejéig a Real Zaragoza csapatának lett a játékosa, majd visszatért a hazájába, ahol ismét a Kaiserslautern csapatában játszott. Labdarúgó-pályafutása 1998-ban egy német bajnoki cím elhódításával ért véget.

NSZK labdarúgó-válogatottja az 1980-as évek végén (Fotó: flickr.com)

A nemzeti válogatottal az 1990-es világbajnokságon ért fel a csúcsra. Védekező játékos létére az egyenes kiesési szakaszban három találatot is szerzett a tornán, és övé volt a mindent eldöntő találat is a fináléban, melynek köszönhetően a német válogatott a Maradona vezette argentin csapatnak vágott vissza a négy évvel ezelőtti elvesztett VB-döntőért. A világbajnokság álomcsapatába is bekerült, valamint az év végén az előkelő harmadik helyen végzett az 1990-es Aranylabda-szavazáson.

A német válogatottal később részt vett az 1992-es, Svédországban megrendezett Európa-bajnokságon is, ahol a dánok mögött a második helyen végzett csapat. Utolsó nagyobb nemzeti tornája a csapattal a két évvel később lezajlott 1994-es világbajnokság volt, mely során a címvédő Nationalelf már a negyeddöntőben búcsúzott Bulgária ellen. A legendás játékos 1984 és 1994 között a német labdarúgó-válogatottban 86 mérkőzésen lépett pályára, mely találkozókon 8 gólt szerzett. Erősségei közé tartozott, hogy mindkét lába egyformán ügyes volt. Több alkalommal lőtt gólt bal, illetve jobb lábbal is.

Visszavonulása után edzőnek állt. 2000 és 2002 között a Kaiserslautern csapatát irányította, majd két évvel később, a 2004–05-ös szezonban a másodosztályban szereplő Unterhaching trénere lett. Végül néhány hónap erejéig a legendás olasz edző, Giovanni Trapattoni asszisztense lett a VfB Stuttgartnál.

Fotó: flickr.com