Drucker: Az alapiskolák alsótagozatán betilthatják a mobiltelefonokat


Betilthatják a mobiltelefonokat az alapiskolák alsótagozatán. A felsőtagozaton a használatuk korlátozható – jelentette be Tomáš Drucker (Hlas-SD) oktatási, kutatási, fejlesztési és ifjúsági miniszter.

„Az alsótagozaton újra be akarjuk vezetni a mobiltelefon-használat tilalmát. Van egy hozzávetőlegesen 20 fős szakértői csoport, külső környezetből származó akadémikusok, akik egyben szakértők a digitális technológiák használata területén.” – mondta a tárcavezető, és hozzátette: „minisztériumi rendelet fog megjelenni arról, hogyan lehet például mobiltelefont használni az oktatásban felsőtagozaton”.

Jozef Mikloško gyermekügyi biztos is szükségesnek tartja a mobiltelefonok átfogó szabályozását az alap- és középiskolákban. Szerinte ez javítaná a tanítást és a gyerekek védelmét, például az internetes zaklatás ellen. A jelenlegi formát, amely a mobiltelefon szabályozását az egyes iskolákra hagyja, elégtelennek és rendszertelennek tartja. Ezért arra kéri az illetékeseket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a témára. Erről a TASR-t a Gyermekügyi Biztos Hivatala (ÚKPD) tájékoztatta. “Meg kell határozni a jogi kereteket, és rendeleti vagy törvényi úton egyértelmű szabályokat kell megállapítani, amelyek az egész Szlovák Köztársaság területén érvényesek. Az egyértelmű szabályok az egyes iskolákat is segítenék” – magyarázta Mikloško. A hivatal úgy véli a mobiltelefonok negatívan hatnak a gyermekek testi-lelki fejlődésére. “Nemcsak a zaklatás növekedését regisztráljuk, hanem a gyermekek és fiatalok mentális zavarait és súlyos pszichés problémáit, szocializációs, teljesítmény- és tanulási problémákat is.” A mobiltelefonokat és más digitális eszközök használatát a gyerekeknek meg kell tanulniuk megfelelően kezelni.

Forrás: teraz.sk

Fotó: pixabay