A kórházak nem fizetnek járulékot


Egyre nő a kórházak tartozása a Szociális Biztosítóval szemben. Tavaly év végén ez az összeg elérte a 415 millió eurót, csak 2023-ban közel 200 millió euróval nőtt a tartozásuk. Ez derült ki a Szociális Biztosító 2023. évi gazdálkodásáról szóló beszámolóból.

Ha a kórházak minden adósságukat kifizetnék a Szociális Biztosítónak, az fedezné a szülői nyugdíj költségeit. Tavaly ugyanis 286 millió euró értékben fizetett ki szülői nyugdíjat a biztosító.

Legnagyobb mértékben az állami kórházak tartozása nőtt. Tavaly év végén 383 millió eurót tettek ki. A múlt év végén kilenc egészségügyi, illetve a Honvédelmi és Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozó egészségügyi intézmény nem fizetett társadalombiztosítási járulékot alkalmazottai után.

A biztosító tavaly év végén 32,7 millió euró értékű követelést könyvelt el az átalakult egészségügyi intézményekkel szemben. Az átalakult egészségügyi intézmények azok, amelyek részvénytársasággá vagy nonprofit szervezetté alakultak. Tavaly év végén három átalakult egészségügyi intézmény nem fizetett társadalombiztosítási járulékot alkalmazottai után.

A betegeknek azonban nem kell attól tartaniuk, hogy a kórházi tartozások veszélyeztetnék az egészségügyi ellátást. A törvény megvédi a kórházakat a végrehajtóktól. Az erről szóló jogszabályt még Marek Krajčí volt egészségügyi miniszter érvényesítette, 2020 novemberében terjesztette be a parlamentben az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvény módosítását, amely minden egészségügyi szolgáltató vagyonát mentesítette a végrehajtás alól.

forrás: sita

Fotó: pixabay