Plakátkiállítás mutatja be az idén tíz éve megújult Várkert Bazár történetét


Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei címmel nyílt meg csütörtökön az a plakátkiállítás, amely a tíz éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadának ünnepi programsorozatát nyitja.

A kiállítás a 2014-ben újjáépített épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül – hangzott el a tárlat helyszínen tartott megnyitóján.

Kiss Henrietta, a Várkapitányság tartalomfejlesztési vezető szakértője a helyszín történetét felidézve elmondta, hogy a Várkert Bazár ötlete egy egységes várostervezési koncepció részeként született meg az 1870-es évek elején, majd több változtatás után végül a kor elismert építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett, valamint a modern kori Budapest építészeti fejlesztésének első jelentős sikere. A kiállítás tablói bemutatják, hogyan nyerte el Ybl Miklós a nagyszabású építkezés vezetését, majd azt, hogy a kor híres festői, szobrászai közül kik dolgoztak később a Várkert Bazár műtermeiben, de a korabeli fotókon látható lesz az is, hogy milyen károkat szenvedett az épületegyüttes a második világháború idején.

A szabadtéri tárlat második szakasza az 1960-as éveket mutatja be, amikor a Budai Ifjúsági Park, akkori nevén az Ifipark működött a helyszínen. A látogatók megtudhatják, milyen együttesek léptek fel itt, és milyen ideológiai alapon hozott szabályok betartásával szórakozhattak a kor fiataljai. A kultikus szórakozóhely 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes pusztulni kezdett, 1996-ra pedig felkerült a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listájára is – emlékeztetett Kiss Henrietta.

A tárlat harmadik része a Várkert Bazár 2014-es megújulását mutatja be. A tablók beszámolnak arról, hogy az újjáépítésnél nemcsak az építészeti hagyományokat, hanem a modern kor elvárásait is figyelembe vették. Így lett mára  a főváros meghatározó kulturális intézménye, amely évente több tízezer látogatót fogad sokszínű zenei, irodalmi, képzőművészeti kínálatával, családi programjaival.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Századfordulós családi délután keretében élő történelmi játszóház várja majd az érdeklődőket az YBL6 Művészeti Térben április 27-én, valamint családi tárlatvezetést is tartanak a szabadtéri kiállítás helyszínén. Május végén indul az a háromnapos művészeti fesztivál, amellyel az újranyitás óta eltelt tíz év kulturális sokszínűségét összegzik, ennek keretében ingyenes rendezvényekkel és családi eseményekkel, valamint nagykoncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és gasztronómiai különlegességekkel is várják majd az érdeklődőket.

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.

psc \ pmg

MTI

Fotó: Wikipédia