Sikeresen zárult a Selye János Egyetem minőségbiztosítási rendszerének akkreditációja


A Szlovák Felsőoktatási Akkreditációs Ügynökség Végrehajtó Tanácsának 2024. február 8-i döntése alapján sikeresen végződött a Selye János Egyetem minőségbiztosítási rendszerének megmérettetése. A felsőoktatás minőségbiztosításáról szóló 269/2018 T. t. sz. törvény értelmében köteles minden szlovák felsőoktatási közintézmény saját minőségbiztosítási rendszert kidolgozni és működtetni a gyakorlatban is.

A Selye János Egyetem minőségbiztosítási rendszerét az Ügynökség az előírt szabványoknak megfelelőnek minősítette, ennek alapján az egyetem az alábbi tanulmányi szakokon belül jogosult tanulmányi programok létrehozására, működtetésére és ezek módosítására:
• Gazdaságtudományok és menedzsment (alap-, mester- és PhD-képzés)

• Informatika (alap-, mester- és PhD-képzés)

• Matematika (PhD-képzés)

• Teológia (alap-, mester-, összevont alap+mester-, PhD-képzés)

• Pedagógusképzés és pedagógiai tudományok (alap-, mester- és PhD-képzés)

Az egyetemnek olyan akkreditált minőségbiztosítási rendszere lett, amely lehetővé teszi, hogy a továbbiakban is működtesse a karokon akkreditált tanulmányi programokat, de lehetővé teszi azt is, hogy ezeket a programokat az egyetem saját maga, felsőbb szerv, azaz az Ügynökség közvetlen jóváhagyása nélkül módosíthassa. Az egyetem a fennállása során először jogosult önállóan, saját hatáskörben új tanulmányi programokat létrehozni és akkreditálni az említett öt tudományterületen belül.

A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Selye János Egyetem tehát a minőség szempontjából is az Ügynökség szabványainak megfelelő, minden igényt kielégítő, korszerű felsőoktatási intézményként várja a hozzá érkező hallgatókat, és biztosít minőségi oktatást a már itt tanulóknak. Az intézmény ezzel a fejlődésének egy minőségileg újabb, nagy lehetőségeket megnyitó szakaszába lépett, méltó és kiérdemelt helyet foglalva el Szlovákia egyetemei között.

forrás: SJE