Közel-keleti kávékultúra


A közel – keleti kávékultúra gazdag , mélyen gyökerezik a régió történelmében és hagyományaiban. Egyik jellegzetes kávékülönlegességük a beduin kávé, más néven „gahwa”, mely kiemelkedik a különleges készítési módszereivel és a társaságba ágyazott fogyasztásával.

A beduinok számára a kávékészítés összetett folyamat, ahol a kávészemek frissen őröltek és kardamommal kevertek. A kardamom nemcsak különleges ízesítést ad, hanem a beduinok számára fontos jelentőséggel bír. A fűszert a vendéglátás és a köszöntés jelképeként használják.

A beduinok a kávét három szakaszban isszák. Az első adag „ahla” néven ismert, ami azt jelenti, hogy „a legszebb”. Ez a kezdeti (reggeli) korty, amely gyakran erős és aromás. A második adag „hazyna”, amit „az édes” néven fordítanak. Ez az ital édesebb és lágyabb ízű. A harmadik adag „thella”, ami a „keserű” jelentésű, és az ital erősebb részét képviseli.

A beduinok körében a kávéfogyasztás közösségi élmény, amely összeköti az embereket, erősíti a kapcsolatokat, és lehetőségeket teremt a vendégszeretetre. Egyes régiókban a beduinok kávéjához datolyát vagy más édességet kínálnak, ezáltal tovább gazdagítva a kávézás élményét.

Fotók: pixabay