Ki lesz idén a Felvidék Arca?


„Egy arc derűje lelkembe ivódott: őserdő fáiba a napsugár…” Fekete gyémánt című költeményében Reményik Sándor egy arcra emlékezik, mely mosolyával, kedvességével, bájosságával kitörölhetetlenül bevésődött szívébe, melyet mindig maga elé tud idézni, mindig melengeti, jó érzéssel tölti el. Pedig csak egy arc – mondhatnánk. Egy arc, mellyel mindannyian rendelkezünk, melyet legelőször látunk meg, ha tükörbe nézünk. Egy arc, mely személyiségünk legőszintébb tükre, hiszen leolvasható róla minden örömünk, bánatunk, boldogságunk, keserűségünk, érzéseink, gondolataink, révedezésünk, álmodozásunk. Ideje hát tudatosítanunk, hogy arcunk micsoda elsöprő fegyver az arzenálunkban! Hát még ha az arc egyben gyönyörű is, s olyan lányokhoz, nőkhöz köthető, akik kedvesen, de céltudatosan lépnek színpadra, hogy elbűvöljék a közönséget, hogy bárhol, bármikor méltóképp képviseljék közösségüket! Erről, illetve erről is szól a Felvidék Arca szépségverseny, mely idén ismét királynőt választ. A szépségversenyről Kiss Kósa Annamáriát, az esemény megálmodóját, főszervezőjét kérdeztük.

Mi hívta életre a Felvidék Arca szépségversenyt, mi a célja, üzenete?

Sokszor kapok olyan kérdést, mi szükség van egy szépségverseny megszervezésére. Nekünk, akiknek szívügye a felvidéki magyarság megtartása, nem kérdés, hiszen ez egy olyan terület számunkra, ahol találkozik a kultúra, a hovatartozás fontossága, a tehetség. A szépségverseny nem egy klisés dolog idehaza, hanem annak a szimbóluma, hogy nemcsak szlovák nyelven lehet érvényesülni vagy magyarországi versenyeken, hanem képesek vagyunk szakmailag helytálló hátteret biztosítani olyan szlovákiai magyar lányoknak, akik szeretnék képviselni értékeinket, szeretnének a szépségipar vagy akár média világában helytállni. Fontos tudni, hogy Felvidék Arca a Felvidék Szépe versenyből alakult át; olyan csapat dolgozik ezen a rendezvényen, amely a magyarság összetartozását, illetve a kultúra színesítését tartja szem előtt.

Melyek a jelentkezés feltételei, hol lesznek a válogatók?

Olyan csinos, felvidéki lányok jelentkezését várjuk, akik céljaik, álmaik megvalósításának elején vannak és szeretnék magukat kipróbálni vagy pont ellenkezőleg, már rendelkeznek tapasztalattal és akár rutinosan mozognak a kifutón. Idén a jelentkezési korhatár 17-25 év. A jelentkezéseket már elindítottuk, a válogatók lefedik az egész országot. Szeretnénk lehetőséget adni nemcsak csallóközi lányoknak, hanem együtt dolgozva a rimaszombati, kassai kapcsolatainkkal a Közép- és Kelet-Szlovákiai régiókban is jelen kívánunk lenni. Június elején egy országos magyar nyelvű versenyt tervezünk Gútán. Felhasználva eddigi tapasztalatainkat törekszünk a legjobb minőségben megszervezni a válogatókat, a felkészítő táborokat s végül a döntőt is. A szépség mellett hangsúlyt fektetünk a tehetségre, műveltségre, hiszen a kiválasztott lányokat nemcsak külsőleg, hanem szellemi téren is felkészítjük, hogy a Felvidék királynője, ne csak egy csinos arc legyen, hanem méltóképpen tudja képviselni értékeinket. Ez az egyik legfontosabb célkitűzésünk az új évadban.

Végezetül, mint szakembert kérdezem: milyen a szépség-, illetve nőideál 2024-ben?

Rengeteg lánnyal dolgoztam szakmai életem során. Engem mindig azok a lányok fognak meg és biztosítok számukra munkát, akik szívvel, lélekkel és alázattal állnak a kihívások elé. Akikben van bátorság kipróbálni az újat, és szívesen tanulnak. A szépségideál minden zsűritársamnál más. Én, mint divattervező, úgy keresem a lányokat, hogy a kifutón akár a saját ruháimban is elképzelem őket. Nálam a magasabb lányok a befutók, a karakteres, érdekes arcúak. Viszont mindenképp olyan királynőt keresünk, aki nemcsak csinos, hanem fontos számára az anyanyelve, kultúrája, hovatartozása.

Fotó: a Felvidék Arca archívuma