Hova tovább?


Március a választások hónapja lesz, legalábbis az alapiskolás gyermekek egy részének, hiszen dönteni kell, merre, hova tovább. Sok középiskola van, sok szakmát tanulhatnak a diákok. Mire ajánlott figyelni, amikor a megfelelő szakmát keressük? Nehéz kitalálni, hogy milyen szakemberre lesz szükség 5, 10 vagy 20 év múlva, nem mindegy az sem, hogy mennyit lehet keresni, ha befejezi a gyermek az iskolát, fontos szempont az is, szeretné-e a középiskola után folytatni a tanulmányait.

A legnagyobb álláskereső portál felmérést készített arról, milyen munkakörbe, milyen iskolai végzettséggel rendelkező munkatársat keresnek leggyakrabban. Ez alapján a 20 ezer állásajánlat 41 százalékához érettségivel végződő középiskolai végzettség szükséges, 25 százaléknál elég a középiskola érettségi nélkül.

Van-e elég hely a középiskolákban?

Természetesen a szülőknek is rengeteg a kérdése: mi van akkor, ha nem veszik fel a gyermeket sehova? Melyik iskolában mennyi hely van?

Nem jogosak azok a félelmek, hogy egy általános iskolát végzett gyerek nem jut be a középiskolába, mert nem lesz elég hely az elsős osztályokban, ugyanis a fenntartók, tehát a megyék képviselői arról döntöttek, hogy a fennhatóságuk alá tartozó középiskolák első osztályaiban több férőhely lesz, mint a kilencedik osztályt befejező tanulók száma. Probléma csak az lehet, hogy a diák (vagy a szülők) által kinézett iskolába esetleg nem veszik fel a gyereket. Az elmúlt évek tapasztalata szerint csak néhány iskola és szak iránt volt óriási érdeklődés.

Az iskolák saját maguk értesítik a felvételizőket, arról kit vettek fel és kit nem, a harmonogram alapján elég hosszú idő áll az intézmények rendelkezésére, hogy az értesítést a felvételről kiküldjék.

Abban az esetben, ha a diákot, a második felvételi vizsga után sem vették fel egyik középiskolába sem, a Regionális Iskolaigazgatási Hivatal a tanuló törvényes képviselőjével és az illetékes középiskolai igazgatóval választanak egy intézményt, ahova járhat.

Népszerű szakok és iskolák

Általánosságban elmondható, hogy a gimnáziumok iránti érdeklődés a diákok és szülők körében a legnépszerűbb. A fővárosban és a környéken elsősorban kétnyelvű képzésekre jelentkeznek a hallgatók. A pozsonyi régióban a középfokú ipari elektrotechnikai iskolák is közkedveltek.

Más régiókban a gimnáziumok mellett a népszerű iskolák közé tartoznak az üzleti akadémiák, az egészségügyi iskolák vagy az ipari iskolák is, amelyek a gépészeti, az elektrotechnikai és az építőipari tudományokkal foglalkoznak.

Megfigyelhető, hogy ugyan a gimnáziumok a legnépszerűbbek, a kerületi önkormányzatok mégis a gimnáziumi helyeket korlátozzák leginkább.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint a legkisebb érdeklődés a szakács és a pincér szakmák iránt mutatkozik, de kevesen szeretnének festők, kőművesek, tetőfedők, vízvezeték-szerelők lenni, és alacsony az érdeklődés a mezőgazdasági területeket irányába is.

Akinek iskolás gyermeke van, tudja, nehéz a választás, mert mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, azért jó, ha hagyjuk utódunkat, hogy ő dönthesse el, mit szeretne. Már szeptembertől várják a középiskolák a nyolcadikos és kilencedikes diákokat (és akár szüleiket is) nyílt napokra, hogy megismerjék az ott folyó képzést, és a tanárokat.

Hogy kell a középiskolára jelentkezni?

A jelentkezési lapot, vagy kérelmet a törvényes képviselő tölti ki, akinek csak egy űrlapot kell kitöltenie. A kérelmet papíralapon, személyesen vagy postai úton vagy elektronikusan lehet benyújtani március 20-ig. Postai úton történő benyújtásnál a postára adás dátuma (leggyakrabban postai bélyegző) a meghatározó. Papíralapú jelentkezés esetén is csak egy kérvényt tölt ki a szülő, ebből készíti el a szükséges példányszámot – aszerint, hogy hány szakra jelentkezik.

Az elektronikus benyújtás az alapiskola által használt iskolai információs rendszeren keresztül lehetséges. Nincs szükség aktivált elektronikus aláírással ellátott személyi igazolványra.

A papíralapú kérelmet a gyermek és mindkét szülő írja alá. Csak egy törvényes képviselő aláírásával is érvényes, ha a szülők ehhez hozzájárultak és erről írásbeli nyilatkozatot juttatnak el az iskola igazgatójának. Az elektronikus kérelmet csak a szülők írják alá, a gyermek nem.

Mi az elektronikus benyújtás menete?

A szülő az iskola által használt iskolai információs rendszerből külön jelentkezési lapot generál, a pályázathoz csatolni kell a szkennelt kötelező mellékleteket. Az alapiskola igazgatója a jelentkezést elektronikusan igazolja vissza, hogy a törvényes képviselő a kérelmet határidőn belül benyújthassa. A jelentkezési lapot az iskolai információs rendszer minden olyan középiskolának megküldi, amelyet a tanuló törvényes képviselője a jelentkezési lapon megjelölt.

Fotó: gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola fb-oldala