Holnap meccs, de ma még fánk!


Tarkedli. Kráfli. Pampuska. Pánkó, siska, lapótya, herőce, csöröge. Ők nyolcan álltak csatarendbe, felcímkézve a rajtvonalhoz, hogy megmérettessenek. Hogy bírálják megjelenésüket, küllemüket, zamatukat. Egyikük karcsú volt és roppanós idegekkel bírt, másikuk testes, gyümölcsízzel gazdagon tetézve, megint másik könnyű habbal hasított vagy finom havazást idéző cukros porfelhőben. Mindegyik más és más keze közül került ki, és bármennyire azonos is a téma, mégis nem volt két egyforma. Ma délután Nemesócsa abszolút győztest választott: terítékre került a falu legjobb fánkja!

Nehéz dolga, de édes délutánja volt a nemesócsai fánkverseny zsűrijének

Nyolc ügyes kezű konyhatündér nevezett a község által meghirdetett fánksütő versenybe, melyhez egy alapanyagot, a kilós lisztet a község önkormányzata biztosította. Fánkversenyt korábban még nem rendeztek, de az biztos, hogy ínyenc faluról van szó, nemcsak az immár hagyománnyá vált lecsófesztivál, hanem a szilveszteri bálhoz meghirdetett pogácsasütő verseny miatt is. Az év végi falatkák az óévbúcsúztató bálon kerültek felszolgálásra, míg a fánkokkal – miután az ítészek megszemlélték, megízlelték és pontozták – a járási tabella harmadik helyén álló, lelkes gyermek focistákat, a nemesócsai U-11-es csapatot vendégelték meg.

A zsűrit hárman alkották: Válek Iván, Nemesócsa polgármestere, aki gyermekkora ízeit igyekezett felfedezni a versenyre nevezett süteményekben, Bakos Márta, a mezőgazdasági szövetkezet szakácsnője, valamint Czirok Erika, az iskolakonyha szakácsnője. Milyen a jó fánk? – szegeztem kérdésem Erikának, miközben éppen a negyedik pályaművet kóstolta előbb lekvár nélkül, majd együtt a gyümölcsízzel: „Legyen puha és hólyagos, tehát levegős. Ezt sokszor nehéz elérni, mert gyakran inkább túl tömény tészták keletkeznek. Én kimondottan szeretem a háttérben érezni a citromízt. Fontos, hogy ne szívja meg magát olajjal! Figyelni kell arra is, hogy kellően átsüljön, a belsejében ne legyenek nyers részek, de ne legyen égett se. Sokan használnak vaníliás cukrot a készítésnél, ott is ügyelni kell az arányokra, mivel túl sok ebből a fűszerféléből csípős ízhatást vált ki.”

Komjáti László kultúrreferens ismertette a bírálat kritériumait: a zsűri pontozta a tálalás milyenségét, a fánk kinézetét, illetve természetesen az ízét is. Ez alapján a harmadik helyen végzett Komjáti Zsuzsanna, második helyen a Csémi Zoltán neve alatt futó fánk, első helyen pedig Gajdosík Renáta finomsága. Renáta egy fiatal anyuka, akit nagyon meglepett, hogy megnyerte a versenyt. Mint elmondta, a receptet egy internetes oldalról szerezte be, sosem mérette még meg magát főző-, illetve sütőtudománya alapján, de kedvet kapva készül majd a jövő évi fánksütésre is.

Fotó: a szerző