Hasznos tanácsok a házinyúl tartásához


A házinyúl már az ókorban is kedvelt tagja volt a háztáji gazdaságoknak, részint ízletes húsa, részint pedig a sok mindenre hasznosítható prémje miatt. Napjainkban leginkább gasztronómiai céllal, vagy éppen kedvencként tartják. Bármilyen okból határozunk úgy, hogy nyulat viszünk haza, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni.

A fajta kiválasztása: először is döntsük el, milyen célból van szükségünk a tapsifülesre, Ha kedvencként szeretnénk tartani, érdemes kimondottan erre a célra kitenyésztett fajtákat, például törpenyulat vásárolni. Kis testméretük miatt szinte bárhol kényelmesen elférnek. Ha azonban úgy gondoljuk, hogy a konyhánkra is jó lenne, többféle könnyen tartható és hasznosítható húshibrid fajta létezik. Minden eseteben érdemes azonban komolyan figyelembe venni néhány fontos szempontot.

Ketrec: akár vásárolunk, akár magunk készítünk ketrecet, ne legyen 100×50 cm-nél kisebb az egy egyedre jutó hely mérete. Az etetőt úgy helyezzük el, hogy a nyuszi ne tudjon beleülni, belefeküdni, mert utána már nem eszi meg az ott maradat takarmányt. Az itatót is úgy szereljük fel, hogy abba se tudjon semmilyen módon belepiszkítani. Mindig legyen a hely száraz és szélmentes, mert erre az állatok nagyon érzékenyek.

Takarmány: a nyúlnak rostban gazdag táplálékra van szüksége, ezért alapvetően szénával, vagy más szálas takarmánnyal kell etetni. A szénatartó állandóan legyen teli, de emellett ehet friss füvet, tyúkhúrt vagy más zöld takarmányt, de csak vagy keveset, vagy ne teljesen friss formában adjuk, mert könnyen felfúvódhatnak. Szeretik a zöldségféléket, és a gyümölcsöt is, de utóbbi magas cukortartalma miatt abból se egyenek sokat. A megfelelő pelletelt vagy granulált takarmánynak az az előnye, hogy megfelelően koptatja házi rágcsálónk fogait.

Egészségügy: Köztudott, hogy a nyulak rendkívül érzékenyek a különféle betegeségekre, amelyeknek elég sok fajtája végzetes lehet az állatokra. A megfelelő tartási és takarmányozási feltételek mellett mindenképpen fontos konzultálni az állatorvossal, milyen védőoltásokra lesz szükség. Nagyon sok betegség létezik ugyanis, ami nem gyógyítható, de védőoltással megelőzhető.

Fotó: pixabay