Film vasárnapra: Kálvária


A 2014-ben bemutatott, ír és angol koprodukcióban készült Kálváriának már a címe is sokatmondó. A Kálvária ugyanis Jézus Krisztus kereszthalálának a helyszíne Jeruzsálemben.

A film a „zöld szigeten”, Írországban játszódik, egy kisvárosban, ahol a főszereplő James atyának (Brendan Gleeson alakításában) a településen élő polgárok ateizmusa mellett, az országban élő lelkipásztorokat ért „beskatulyázásokkal” és előítéletekkel kell naponta megküzdenie.

A cselekmény egy gyóntatófülkében veszi kezdetét, ahol gyóntatás közben egy helyi férfi közli az atyával, hogy egy régi sérelem miatt (amit gyermekkorában egy másik pap követett el ellene) végezni fog vele egy héten belül, egy vasárnapi napon, mégpedig azért, mert James atya jó és nem követett el semmi rosszat, tehát ártatlan. James atya a nem várt halálos fenyegetést szó nélkül hagyja, csupán annyit jegyez meg a „vezeklő” férfinak, hogy vasárnapig biztos eszébe jut valami.

A lelkipásztor a hangja alapján valószínűleg felismeri, hogy ki is az a bizonyos férfi, aki meg akarja őt ölni, viszont a néző előtt a film végéig teljesen titok marad. A vasárnapi „eseményekig” minden napot külön-külön nyomon követhetünk, és végignézhezjük az atya személyes „kálváriáját”, továbbá azt, hogy miképp veszi fel a kapcsolatot hitközösségének „hitetlen” tagjaival, akik között akad mások mellett korrupt üzletember, megcsalt férj és öngyilkosjelölt fiatal is. Az atya még a közeli fegyházba is ellátogat, ahol egy olyan sorozatgyilkossal is beszél, aki véleménye szerint nem érez bűntudatot.

Az eseményeket az is bonyolítja, hogy hirtelen megjelenik a településen a pap rég nem látott lánya (aki nemrégiben öngyilkossággal is megpróbálkozott), akit még a pappá szentelése előtt, gyermekkorában hagyott el azért, hogy lelkipásztor lehessen. A lány a film egy jelenetében felelősségre is vonja apját a döntése miatt, ám ő azt felelte, hogy miután elvesztette feleségét, és letette az alkoholt, „érezte a hívást”, valamint azt, hogy Istennek szüksége van a szolgálatára.

Jelenet a filmből (Fotó: Wikipédia)

A pap „kálváriája” alatt, a kis ír helység lakói több alkalommal is sértegetik az atyát, próbára teszik a tűrőképességét, megkérdőjelezik papi hivatását, s egy alkalommal még azt is állítják, hogy „a papok ideje lejárt”. A történések előrehaladtával a helyi templomot is felgyújtják, sőt a pap szeretett kutyáját, Brúnót is megölik, majd a plébánián élő paptársa is magára hagyja őt. Ám a kisvárosban még mindig akadnak olyan személyek, akik tanácsot és útmutatást kérnek az atyától, hiszen a településen mindig számíthatták rá a jólelkű emberek.

Majd elérkezik a tragikus vasárnap, és az atya a halálos kimenetelű napon sem ilyed meg, nem fél semmitől és senkitől. A reggeli imádkozás után felkeresi azokat a személyeket, akiknek még lelki vígaszt nyújthat. Bíztatja őket, megoldást talál számukra, majd miután a lányával is beszélt, ő maga megy el a „tetthelyre”, a tengerpartra, ahol találkozik a gyilkosával, és szembenéz a sorsával.

A Kálvária című film, bár végig nyomasztó hangulatú, nagyon sok aktuális és időszerű problémát feszeget, mely előítéletek napjainkban is jelen vannak. Az tavaly Oscar-díjra jelölt Brendon Gleeson kiváló alakításában James atya a „kálváriája” alatt különböző emberekkel találkozik, akik mindnyájan máshol tartanak az Istenhez vezető úton, ám egyikük sem tudta megingatni igaz hitét, mivel a megpróbáltatások ellenére végig kitart a Teremtője mellett.

Fotó: pixabay