Visszavonul Leonardo Bonucci


Leonardo Bonucci, a török első osztályban szereplő Fenerbahçe hátvédje bejelentette, hogy befejezi a profi labdarúgó-pályafutását.

A Juventus korábbi ikonja már régóta bajlódott sérülésekkel. Jelenlegi csapatába idén télen igazolt, de mindössze nyolc török bajnoki mérkőzésen jutott lehetőséghez. Tavaly, 2023-ban megfordult Schäfer András együttesében, a német Union Berlinben is, ahol – főképp sérülései miatt – szintén nem tudott maradandót alkotni.

A 37 éves labdarúgó a rövid német, illetve a röpke török időszak előtt kizárólag Olaszországban futballozott. Bonucci az Inter Milánban kezdte a profi játékos-pályafutását, viszont a kék-feketéknél nem kapott túl sok lehetőséget, így több kölcsönjáték után a Barihoz, majd 2010 nyarán a Juventushoz került.

A zebráknál – egy kis milánói kitérővel – összesen tizenkét évet töltött. Ez volt a torinói csapat legsikeresebb időszaka a XXI. században. Bonucci a csapattal kilenc olasz bajnoki trófeát és öt Olasz Kupa-győzelmet ünnepelhetett. A Seria A-ban összesen 431 alkalommal lépett pályára. 2016-ban ő lett az év játékosa Olaszországban.

Az olasz labdarúgó-válogatottban 2010-ben mutatkozott be. Tagja volt a 2010-es és 2014-es világbajnokságon, illetve a 2012-es és 2016-os Európa-bajnokságon részt vevő válogatottnak is. 2021-ben Európa-bajnokságot nyert az azúrkékekkel. Az olasz labdarúgó-válogatottban 121 alkalommal lépett pályára.

Fotó: flickr.com