Tuchel a szezon végén távozik a Bayern Münchentől


A Bayern München a hivatalos honlapján egy közleményben tette közzé, hogy a klub vezetőségében úgy döntöttek, az idei nyári idény végén megválnak a jelenlegi vezetőedzőtől, Thomas Tucheltől. A német együttes sorozatban háromszor szenvedett vereséget.

A német sportsajtóban már megjelentek hírek, hogy a felek – a klub és az edző – egy korrekt megállapodást kötöttek egymással, és a „fair play” értelmében nem azonnal menesztik a trénert, hanem csak az idény végén kell távoznia. A Bajnokok Ligája-győztes német edző szerződése eredetileg 2025-ig szól az együttesnél, ezért még meg kell állapodniuk arról, hogy milyen formában bontják fel azt, egy esztendővel annak lejárata előtt.

Minden idők legsikeresebb német csapata jelenleg a második helyen áll a Bundesliga tabelláján, nyolc ponttal lemaradva a bajnokságot vezető, csúcsformában futballozó Bayer Leverkusen mögött, tizenkét fordulóval a német bajnokság vége előtt. A bajor klub – nagy meglepetésre – a Német Kupából is kiesett, a harmadosztályú Saarbrücken együttese búcsúztatta őket, de múlt héten a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első fordulójában is kikapott, 1-0-s arányban az olasz SS Lazio csapatától.

A fenti eredményeket tekintve, nem meglepő, hogy kritikák hada zúdul a német edzőre, aki korábban mások mellett a Mainz, a Borussia Dortmund, a francia PSG, illetve az angol Chelsea csapatát is irányította (a londoni kékkel Bl-t is nyert 2021-ben).

Mindemellett a futballpályán kívülről is érkeztek nem éppen kecsegtető hírek, mivel a múlt hétvégén lezajlott, Bochumtól elszenvedett 3–2-es vereség után, a bajor csapat egyik játékosa – nevezetesen Joshua Kimmich – Thomas Tuchel segítőjével, a magyar származású Lőw Zsolttal szólalkozott össze a kispad mellett. Úgy néz ki tehát, hogy az öltözőben sincs minden rendben a csapat háza táján, így minden bizonnyal ez is hozzájárulhatott a vezetőség döntéséhez.

A német tréner tavaly márciusban érkezett az együtteshez, és két hónappal később már bajnoki címet is ünnepelhetett a csapattal.

Mindeközben a futballvilágban már elkezdődtek a találgatások, hogy vajon az idény végeztével ki ülhet le Tuchel helyére a Bayern München kispadjára. Egyes források szerint Antonio Conte, Zinédine Zidane vagy akár a Levekusen csapatával szárnyaló, ex-Bayern-játékos, Xabi Alonso is jó eséllyel lehet a következő vezetőedző.

Fotó: pixabay