Történelmi tettre készül a román válogatott


A román labdarúgó-válogatott edzője, Edward Iordanescu (46) hisz abban, hogy csapata nagyon hosszú idő után újra bejut a nyolcaddöntőbe a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon. A románok szerdán mérkőznek meg az E-csoportban Szlovákia válogatottja ellen.

Először az Európa-bajnokságok történetében mind a négy csapat az E-csoportban az utolsó mérkőzések előtt azonos pontszámmal áll, egytől egyik három ponttal.

“Ez történelmi pillanat a nemzeti csapatunk számára. Ez a mi erőfeszítéseink fordulópontja. Amikor felnőttem, a román labdarúgó-válogatottat néztem. Most én vezetem a csapatot, és minden erőfeszítésem arra irányul, hogy kvalifikáljuk magunkat a nyolcaddöntőbe” – mondta a román szövetségi kapitány.

Edward Iordanescu (Fotó: Wikipédia)

A románoknak elég a döntetlen a történelmi továbbjutáshoz a kiesési szakaszba, és bizonyos körülmények között a szlovákok elleni vereséggel is továbbjuthatnak még. Csapatuk huszonnégy éve jutott be utoljára a kiesési szakaszba. Akkor a negyeddöntőig jutottak az Európa-bajnokságon, ahol 0:2 arányban alulmaradtak az olasz válogatottal szemben. A románok mellet még több csapat is vár a többi mérkőzés végkimenetelére, ugyanis a négy együttes a csoportkörben elért harmadik helyről is továbbjuthat még.

“A célunk, hogy továbbmenjünk. De szeretnénk megnyerni a csoportot és elsőként végezni. Azonban a legfontosabb számunkra a továbbjutás kivívása. Ennek a csapatnak van identitása, újra felfedeztük a szellemünket, és a szurkolóink is látták ezt. Valami hihetetlen dolog történt itt, és ezért meg vagyok győződve arról, hogy továbbjutunk” – tette hozzá Iordanescu.

2024.06.26. 18:00 Szlovákia – Románia

Fotó: pixabay