Tatami és kamera


A japán szamurájok útját járja a dunaszerdahelyi Csiba Dávid, akik egyszerre voltak harcművészek és alkotók. A 25 éves, többszörös világ- és Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes shito ryu karatés, fekete öves, háromdanos sportoló amellett, hogy diplomás kiadványszerkesztő és berlini zenei producerek lemezborítóinak és plakátjainak a tervezője volt, operatőrként és vágóként is sikeres.

Beleszülettél a karatéba.

Édesapám, Csiba Tibor többszörös világ- és Európa-bajnok karatézó, a dunaszerdahelyi Ippon karate klub alapító elnöke, vezető edzője, hatdanos mester. Valóban, korán rám ragadt minden a karatéból, pedig hatévesen még focizni akartam, de az addig tartott, amíg a születésnapomra megkaptam a labdát, a sportfelszerelést és a sportcipőt. Egyetlen meccsre sem mentem el, inkább lementem apuékhoz, az edzőterembe, és edzettem tovább. Anyukám is nagyon nagy mentális edzőm. Apuval együtt fantasztikus emberek, mert támogatnak és mindenben számíthatok rájuk. Érdekel a japán kultúra. A sportgimnáziumi évek alatt japánt is tanultam különórákon egy lánytól, aki az ELTE japán szakán volt egyetemi hallgató. Az animékkel és a mangákkal kezdődött, majd megismertem a japán mentalitást, a belső hagyományokat. Azután versenyezni kezdtem. Sokszoros országos bajnok lettem, és jöttek a világversenyek.

Hol tartjátok a rengeteg érmet? Merre van otthon a kincseskamra?

A pincét átalakítottuk Dojóra, azaz tornateremre, ami le van tatamizva, tele van sportfelszereléssel, ott edzenek a versenyzők. Ott vannak a kupáink, az érmeink, amelyek nagy részét már dobozokban tároljuk. Az a hely számomra a nyugalom szigete. Sokszor mondták a barátaim, akik ott láttak engem, hogy teljesen átváltoztam. A mindenem az a kis Dojo. Sok érzés fűz a helyhez. Az Ippon karate klub a Vámbéry Ármin alapiskolában működik. Ott tartunk edzéseket hétfőn és csütörtökön este öt órától. A klub másodedzője és menedzsere vagyok, az internetes felületet kezelem, emberekkel kommunikálok és a pénzügyeket intézem.

Miközben profi kiadványszerkesztő lettél a pozsonyi Comenius Egyetemen.

Nagyon érdekelt ez a pálya. Fejlesztette a kreatív gondolkodásomat és az íráskészségemet. Anyai nagyapám, Mészáros Károly író volt. Róla írtam a bakkalaureátusi munkámat, a diplomamunkámat pedig Grendel Lajosról. Gyermekkoromból emlékszem az írókra, akik jártak látogatni nagyapámat. Fiatalkoromban szerettem verseket, kisebb prózákat írni. Tilajčík Imre nagybátyán szerettette meg velem a zenét. Tizenhárom éve gitározom, négy éve énekelek. Miatta kezdtem el. Később rájöttem, hogy igazából a vizualitás, a képek, a film világa érdekel. Egy kurzuson találkoztam felvidéki magyar filmkészítő fiatalokkal, és egy életre szóló barátságot kötöttünk. Azóta együttműködünk. Igyekszünk egymás munkáját építeni.

Tóth Márk Öt ok, amiért nem kéne szerelembe esnünk című vizsgafilmje, amelynek operatőre, vágója, színezője voltál, tavaly tarolt a Pozsonyi Színművészeti Egyetem filmfesztiválján.

Márk nyári kurzusra járt oda, amely a vizsgafilmek fesztiváljával zárult. Örülök, hogy engem kért fel közös alkotásra. Pónya Viktória és Varga Levente szereplésével forgattuk a kisjátékfilmet, héttagú volt a stáb. Imádtam a négy napos forgatás minden pillanatát. Olyan emberekkel alkothattam, akiken láttam, hogy ők is szeretnénk valami maradandót létrehozni. A filmfesztivál fődíja hab volt a tortán. A filmforgatás kiválóan megtanított arra, miképp lehet gyorsan megoldani problémákat.

Úgy tudom, rendezni készülsz.

Az évek során annyira beleszerettem a filmművészetbe, mint a shito ryu karatéba. Nem véletlenül Tarantino és Kurosawa a kedvenc rendezőim. Úgy vélem, hogy az operatőr egy második rendező. Kíváncsi vagyok, milyen, amikor rendezem is a filmet, és a képdirektor is én vagyok. A tervem egy komédia, hiszen Bud Spencer és Terence Hill filmjein és a Monty Python-on nőttem fel. Megihletett a humoruk, amelyet Tarantinós csavarokkal szeretnék feldobni. Amolyan Tom és Jerry akciófilm lesz. Már készül a forgatókönyv.

Akkor most tatami vagy kamera?

Tatami és kamera! Nem tudnék megválni egyiktől sem. Voltak idők, amikor nem tudtam karatézni, de mindig visszatértem ehhez a sporthoz, mert rájöttem, a karate nem tud cserbenhagyni, csak én lehetek hűtlen a karatéhoz. Amikor a kezemben fogom a kamerát, másféle katarzist érzek. Vannak kitűzött céljaim, és mivel a buddhizmust arra tanít engem, hogy a dolgokat be kell vonzani, így is cselekszem. Elképzelem, hol tartanék szívesen öt év múlva. Az álmok fent vannak a csillagos égen. De mi is a csillagos ég részei vagyunk. Bíznunk lellé magunkban, és tenni kell az álmainkért.

Bárány János

Fotó: Šátor Benjamín