Rekordok a portugál–cseh Eb–találkozón


A Németországban zajló labdarúgó Európa-bajnokság „F” jelű csoportjának tegnap esti mérkőzésén a 2016-os bajnok Portugália 2–1 aranyában győzte le Csehországot. A mérkőzésen két rekord – köztük egy magyar vonatkozású – is megdőlt.

A mérkőzésen a szomszédjaink szerezték meg a vezetést, viszont a Cristiano Ronaldo vezette portugáloknak egy öngóllal sikerült egyenlíteniük, majd a mérkőzés végén, a 92. percben – a csereként beálló – Francisco Conceicao állította be a végeredményt. A portugáloktól – nem sokkal a győztes találat előtt – „elvettek” egy gólt, ami les miatt érvénytelennek bizonyult.

Az egyik rekordot az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo döntötte meg, aki harminckilenc esztendősen immár a hatodik (!) Európa-bajnokságán lépett pályára. 2004-ben, mindössze tizenkilenc évesen debütált a hazai rendezésű tornán, amin a portugálok ezüstérmet szereztek. Ronaldo az azt követő összes Európa-bajnokságon pályára lépett, s 2016-ban a hőn áhított Eb-trófeát is sikerült megszereznie.

Fotó: MTI

A másik rekord szintén a portugálokhoz köthető. A rutinos hátvéd – korábban a Real Madridban is sikert sikerre halmozó –, Pepe negyvenegy évesen (!) lépett pályára a csehek ellen, s ezzel a „mackónadrágos” magyar kapus, Király Gábor 2016-ban felállított rekordját adta át a múltnak. Király negyven esztendős volt a franciaországi torna során. Tehát immáron Pepe a legidősebb játékos, aki Európa-bajnokságon szerepelt.

A portugálok győzelemmel kezdték meg a csoportkört, s legközelebb június 22-én, szombaton lépnek pályára a törökök ellen, akik tegnap a grúzokat verték meg 3–1 arányban.

Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes