Összecsaptak Újfalu és Ócsa ifjú labdazsonglőrjei


A korán beköszöntött tavasz nemcsak a fák rügyezésében, a természet február végi zöldülésében nyilvánul meg, hanem abban is, hogy a 2024-es idényre való felkészítő labdarúgó meccseket már nem bent, fűtött tornateremben, sportcsarnokban játsszák, hanem a szabad ég alatt, a karbantartott füves focipályákon. Már amennyire a csapadéktól terhes tél után karbantartott lehet a pálya, mely minden lépésnél süpped egy kissé, mintha mocsári úton járna az ember. A foci azonban olyan szenvedély, mely játék és küzdelem közben kizár mindent mást: ha az elemek össze is esküdnek az ember ellen, csak még makacsabbul tör előre.

fotó: a szerző

Mindazoknak üzenem, akik féltik a mai ifjúságot, akik állítólag csak a négy fal között érzik jól magukat, okostelefonnal vagy játékra kiképzett notebookkal, hogy látogassanak ki a Komáromi járás falvaiba, azoknak is a sportpályáikra, és nézzék meg, miként csapnak össze a gyerekek a győzelem reményében! Hétvégén Nemesócsa fogadta Őrsújfalut, két korosztály mérkőzött meg: az U9 és az U11. A vendégek a tavalyi bajnokságban az U11-es csapatukkal elhozták az első helyet, míg a hazaiak a harmadikat. A felkészítő meccseknek elméletileg nincs tétje. Gyakorlatilag azonban nagyon is sok, hiszen a csapatok felmérik egymás erejét, előnyeit, hátrányait, akár hiányosságait, és egyáltalán nem mellékes, hogy a játékosokat – a gyerekeket ugyanúgy, mint a felnőtteket – pszichikailag is nagyban befolyásol minden eredmény, legyen az bajnokságon belül vagy kívül.

Az U9-es csapatok mérkőzésén az első pár perc után nyilvánvalóvá vált, hogy a tabella első helyén álló Őrsújfalu sokkal ügyesebben, összeszedettebben játszik, összpontosítottak, fegyelmezetten követték edzőjük utasításait.

A mai U9-es mérkőzés az első kinti megmérettetés volt, ami hűen tükrözte a felkészítést, amit már az U7-8-as korcsoporttól tanítunk a kis focistáknak. Elégedett voltam a látottakkal, mert tudatos, több passzos támadásokat vezettünk fel, amit jó pár ízben is sikerült megoldani, illetve gólra váltani. Az U11-es mérkőzésre kicsit foghíjas csapattal indultunk, U10-es csapatommal készültünk erre az első kinti mérkőzésre, de sajnos a sok hiányzó végett, U9-es csapatunk kapusát állítottuk csatarendbe, a védelembe pedig pár U11-es játékosunkat hoztuk. Ez esetben kevésbé voltam elégedett a csapatommal, mivel sokkal energikusabb, gyorsabb játékra lesz szükség a jövőben, előjöttek az egyéni hibák is, amit a következő edzéseken kiküszöbölünk”

Sándor Alfréd félidős eligazítást tart
fotó: a szerző

– nyilatkozta portálunknak a meccs után Sándor Alfréd, az őrsújfalui utánpótlás csapatok edzője. A nemesócsai U9-es játékosoknál még nem érződött megfelelően a csapatmunka, gyakran abból alakultak a gólhelyzetek, illetve a bekapott gólok is, hogy a játékosok a labda után vetették magukat függetlenül attól, az hol volt, és nem védték a saját posztjukat, valamint az emberfogás is elmaradt.

Az U9-es csapatunk nagyon keveset játszik, mivel az U11 előnyt élvez a bajnokságban. A kisebbek nincsenek még úgy összeszokva, észrevehető volt, hogy hiányzik a minél több edzésen való részvétel. Reméljük, hogy ezt a szülők is látták, és ezek után minél többször hozzák majd el gyermekeiket a klubba. Elsősorban motiválni kell őket, aztán kialakítani a csapatdinamikát, megmutatni a helyes felállást, és az elvárásaink között szerepel még a megfelelő hozzáállás is. Az U11-es csapatunk ezen a felkészítő meccsen is bizonyította, hogy nem véletlenül hozták el tavaly a harmadik helyezést járási szinten”

fotó: a szerző

– tudtam meg Viczena Józseftől, az ócsaiak edzőjétől, aki büszke volt ugyan játékosai teljesítményére, mivel az U11-esek megverték az őrsújfalui csapatot, ám hozzátette, az elismerés mellett a fegyelmezést is mindig alkalmazzák, most is szembesítették a gyerekeket, hogy Újfalu nem az A-csapattal érkezett, tehát a bajnokságban majd sokkal keményebb munkát kell véghezvinniük.

Igyekszünk áprilisig minél több felkészítő meccset játszani, akár első ligás csapatokkal is: Bőssel, Nagymegyerrel, hogy minél többet fejlődhessen a csapatunk. A járási bajnokságban pedig az a célunk, hogy megszorongassuk két nagy riválisunkat: Őrsújfalut és Ekelt”

– zárta gondolatait a nemesócsai utánpótlás mestere.

fotó: a szerző