NBA Nagydöntő: Egy kéz már a trófeán


2024.június 13-Dallasban is győzni tud (106-99), így 3-0-s előnyből várhatja az egyik fél negyedik győzelméig tartó összecsapás 4. mérkőzését a Boston Celtics alakulata. Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) történetében még egy csapat sem tudott győzni a rájátszásban 3-0-s hátrányból. (0-156)

A kosárlabda csapatsport

Hiába indult jól a mérkőzés a hazaiak számára, Kyrie Irving eddigi legjobb meccsét hozta, már az első negyed végére ledolgozta a hátrányát a Celtics. Az első félidő kiegyenlített volt, de már itt is látszott, hogy a Boston jobban járatja a labdát. A mérkőzés végére végül 26-15-re felülmúlták a hazaiakat a gólpasszok számában. Jaylen Brown volt a legönzetlenebb, a maga 8 gólpasszával a mezőny legjobbjának bizonyult.

A 3. negyedben lépett el a Celtics, és bár a Dallas lefaragta a 21 pontos hátrányát 3-ra, ekkor Doncic elkövette 6. személyi hibáját is, amivel kipontozódott. Doncic az első és a második mérkőzés után ennek ellenére is csapata egyik legjobbja volt. (27 pontottal, 6 gólpasszal és 6 lepattanóval segítette csapatát)

A szlovénnek ez volt élete első kipontozódása a rájátszásban. Innét Irving még igyekezett menteni a hazai esélyeket, de nem bizonyult elégnek, a vége 99-106-os bostoni győzelem lett.

Porzingis hiánya nem volt fájdalmas Bostonban

A mérkőzés előtt kiderült, hogy a lett center nem lép pályára, kisebb sérüléssel szenvedett. A helyére beugró 38 éves veterán Al Horford hasznos volt, 37 percet töltött a pályán, amelyben főleg védekezésével segítette társait.

A hazaiaknak bár sikerült pontosabban célozni triplából, mint eddig (9 sikeres 25-ből), ez sem bizonyult elégnek. Luka Doncic és Irving után a legjobb hazai egyértelműen a padról beálló újonc, Dereck Lively II volt, aki 11 ponttal és 13 lepattanóval segítette csapatát.

A kérdés az, hogy mikor

A bostoni játékosok ezzel a sikerrel már kezükben érezhetik a bajnoki trófeát, ugyanis még sosem fordult elő, hogy egy csapat 3-0-s hátrányból elveszítse a párharcot. A jobb kérdés az, hogy mikor biztosítja be a bostoni alakulat a végső győzelmet. A következő mérkőzést még Dallasban rendezik, ahol a Mavericks a tisztes helytállásra fog törekedni, hogy legalább 1 mérkőzést meg tudjanak nyerni és a párharc újra Bostonba vándoroljon. Amennyiben nem történik történelmi leolvadás bostoni részről, akkor idén végre az ő kezükbe kerülhet a bajnoki trófea 2008 után újra.

A párharc eddigi legjobb játékosa bostoni részről Jaylen Brown, így ő a döntő legértékesebb játékosának járó trófea (Finals MVP) legfőbb várományosa.

A döntő 4. mérkőzésére Dallasban, péntekről szombatra virradóan 2:30-kor kerül sor.

fotó: TASR