NBA: Nagydöntő beharangozó


2024-ben nyugatról a Dallas Mavericks, míg keletről a Boston Celtics jutott be az NBA nagydöntőjébe. A négy nyert meccsig zajló párharc bostoni pályaelőnnyel indul, és június végére kiderül, hogy a Dallas másodszor, vagy a Boston tizennyolcadszor emelheti magasba a bajnoki trófeát.

Újra a pontkirály lehet a bajnok

Luka Dončić lehet az első Shaquille O’Neal óta, aki pontkirály címe után megnyeri a bajnoki gyűrűt is. Ehhez a Dallas Mavericks-nek a rájátszás során negyedik alkalommal is el kellene tudni venni az ellenfél pályaelőnyét.

A szlovén sérülésből felépülve rájátszásban is hozza jóformán az alapszakasz statisztikáit, mindezt úgy, hogy a játék az alapszakaszról a rájátszásra lassul.

A szlovén legnagyobb segítsége az amerikai Kyrie Irving lehet, aki sokak szerint a legtehetségesebb labdavezető az NBA történelmében. Kettejük duója rengeteg problémát okozhat a liga második legjobb védelmének is, akik mindent megtesznek majd, hogy semlegesíteni tudják őket.

A bostoni duó: Brown és Tatum

A másik oldalon Jason Tatum és Jaylen Brown igyekszik majd megszerezni első bajnoki gyűrűjét, melléjük a bostoni remények szerint visszatér már az április végén megsérülő Kristaps Porziņģis is, aki nagyban segíthet majd elrontani a dallasi centerek könnyű zsákolásait.

A Boston kosárlabdája a triplára épül, tehát a csapatnak jó dobóestét kell kifognia, ha szeretnék megtartani a hazai pálya előnyét.

A kispadok és az edzők

A kispad egyik csoportban sem a legerősebb, ámbár a dallasi oldalon van az előny, hiszen a Boston csereemberei eddig nem nagyon tudtak hozzátenni a mérkőzésekhez.

Az edzők nagy befolyással lesznek a döntő kimenetelére, bostoni oldalon Joe Mazzulla a tapasztalatlanabb, viszont az általa játszott kosárlabda a rájátszásban és az alapszakaszban is elit csapattá tette a Bostont. Hátránya lehet viszont, hogy eddig a rájátszásban nem izzasztották meg az ellenfelek a Bostont, tehát az első komoly megmérettetés a döntőben vár rájuk.

Dallasi oldalon Jason Kidd sok szakértőt meglepett a rájátszásban mutatott fejlődésével, és ezt a formát tartania is kell, ha azt szeretné, hogy a Dallas nyerje a bajnokságot.

Másodszor is megtörténhet?

Mindösszesen hatodik alkalommal került be a Nagydöntőbe olyan csapat, aki az alapszakaszban az ötödik vagy rosszabb mérleggel zárta. Ezek közül eddig egyetlen csapat tudod győzedelmeskedni, még 1995-ben a Houston Rockets.

Csak egy maradhat a végén!

A döntő első mérkőzését magyar idő szerint péntek hajnalban, 2:30-kor kezdik Bostonban, ahol az NBA legjobb alapszakasz mérlegét hozó Boston Celtics az esélyesebb papíron. Viszont az ellenfélben ott van az NBA legjobb 3 játékosából egy, így könnyen előfordulhat, hogy borul a papírforma. Holnap jelentkezünk az első mérkőzés rövid összefoglalójával, illetve arról mikor láthatjuk következő mérkőzést a TV-ben.

fotó: TASR