NBA Nagydöntő: Bajnok a Boston Celtics!


2024.június 18.- Hazai pályán megszerezte 4. győzelmét a párharcban, ezzel 18. alkalommal szerezte meg a bajnoki címet az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) a Boston Celtics, amely 4-1-re győzte le a Dallas Mavericks csapatát.

A hazai pálya előnye

A bostoni alakulat a meccs elején kezébe vette a kezdeményezést, és az egész meccset uralva, végig vezetve szerezte meg a győzelmet. Az előnyük 1 ponton 25 pont is volt, innét nem tudott visszajönni a meccsbe a Dallas, amely így mindhárom bostoni meccsen viszonylag simán maradt alul. Porzingis visszatért, de mindössze 16 percet játszott, mégis nagy öröm volt a közönségnek a lett játéka.

A döntő legértékesebb játékosának Jaylen Brownt választották, aki végre meg tudta mutatni, mennyire domináns tud lenni. Ezzel rácáfolt gyűlölőire, akik szerint nem tud fontos pillanatokban jól szerepelni.

8 év után beérett a gyümölcs

A Boston 8 éve kezdte el az újjáépülését, amely során olyan játékosokat draftoltak le, mint Jason Tatum, Jaylen Brown vagy akár Marcus Smart. Ők voltak a bajnoki cím alappillérei, mivel Tatum és Brown a csapat tagja volt, Smartot elcserélték a liga egyik legjobb védőjére, Jrue Holidayre. Hozzájuk sikerült még megszerezni Kristaps Porzingist, aki szintén kulcsszerepet kapott a döntőben.

Mihez kezd a Dallas?

A döntő rávilágított a texasi alakulat nagy hibájára: ki lehet a jövőben a 2. számú játékos Luka Doncic mögött. A szlovén kis sérülései ellenére is odatette magát a döntőben. Viszont mögötte nehéz megtalálni azt, ki is volt a legjobb a csapatban. Kyrie Irvingtől egy nem megszokott leolvadást láthattunk, nagy kérdés, mit kezdenek vele Dallasban. Nehéz lesz megtartani továbbá PJ Washingtont és Derrick Jones Jr. is, hiszen a döntőben bár nem alkottak maradandót, a csere után egyértelműen javítottak a Dallas védekezésén. Ugyanez a helyzet Daniel Gafforddal is, aki egyértelműen kellett a palánk alá Lively mellé.

Mivel az idei draft nem elég mély, hogy a Dallas korszakos játékost hozzon el, ezért ismét cserékre lesznek kényszerülve, ha erősíteni akarják a Luka körüli keretet. Kicsit hasonló helyzet ez, mint a 2000-es évek elején Dirk Nowitzkivel. Körülötte rengeteg játékost kipróbáltak, mire megtalálták a győztes formulát. Kérdés, Luka lesz-e ennyire kitartó, vagy előbb-utóbb otthagyja Dallast.

Az NBA-re most vár egy jelentős szünet, kosárlabdával legközelebb az olimpián találkozhatunk. A liga szerelmesei októberben szurkolhatnak majd újra kedvenc csapataiknak.

Addig még egy nagyon fontos esemény lesz: a 2024-es Draft, amely június 26-án kerül megrendezésre.

Az előző mérkőzések összefoglalóit ITT tekinthetik meg.

fotó: TASR