Mészöly Kálmán, a „Szőke Szikla”


Európa futballrajongói EB-lázban égnek, javában zajlik a németországi Európa-bajnokság. A magyar labdarúgó-válogatott ugyan az első csoportmérkőzésen nem játszott túlságosan kimagaslóan, ám még lehet javítani a teljesítményen, és még a továbbjutás lehetősége sem úszott el.

A magyar labdarúgó-válogatott eddig négy Európa-bajnokságon vett részt, és mind ez idáig egyiken sem okozott csalódást. Sőt, az 1964-es spanyolországi Eb-n a nemzeti tizenegyünk egészen a bronzéremig menetelt. Ennek a keretnek a tagja volt mások mellett Mészöly Kálmán, a Vasas SC 61-szeres válogatott középhátvédje. Az alábbiakban az ő életútját, illetve labdarúgó-pályafutását ismertetjük.

Mészöly Kálmán a II. világháború közepén, 1941. július 16-án született Budapesten. Ifipályafutását a III. kerületi TVE-ben kezdte, ahol tehetségével hamar felhívta magára a figyelmet, így 1959-ben, tizennyolc éves korában a kor egyik legígéretesebb csapata, a Vasas SC igazolta le.

A Szőke Szikla (ahogy a hazai futballszurkolók nevezték) hamar a klub rajongóinak kedvencévé vált, és a sikerek sem maradtak el, hiszen a fővárosi alakulat az 1960-as években a történetének legsikeresebb korszakát élte. Az angyalföldiek, Mészöly Kálmánnal az élen négyszer hódították el a bajnoki címet és háromszor nyertek Közép-európai Kupát, s a középhátvédet az 1961–1962-es szezonban az „Év játékosának” is megválasztották Magyarországon. A piros-kék klub színeiben 279 magyar bajnoki mérkőzésen lépett pályára és ezeken a találkozókon védő létére 32 találatot szerzett. Mészöly Kálmán teljes játékospályafutását a Vasasban töltötte. Viszonylag fiatalon, harmincegy éves korában vonult vissza.

Már húsz évesen ifjúsági Európa-bajnoknak mondhatta magát, amikor a legendás szövetségi kapitány, Baróti Lajos behívta őt a válogatottba, ahol egy évtizeden át meghatározó szerepet töltött be. Mészöly két világbajnokságon is szerepelt. Játszott az 1962-es chilei és az azt követő 1966-os angliai VB-n is.

Az egyik legemlékezetesebb válogatott mérkőzése éppen Angliában, pontosabban Liverpoolban volt, amikor a magyar válogatott 3:1 arányban legyőzte a regnáló világbajnokot, Braziliát, ugyanis ő szerezte a magyar csapat harmadik gólját (büntetőből), később pedig felkötött karral és sérült vállal küzdötte végig az összecsapást.

A magyar válogatottban 1961 és 1971 között 61 alkalommal szerepelt és 6 gólt szerzett, de kétszer pályára lépett az Európa- és a világválogatottban is. Az utolsó válogatott mérkőzésére 1971. április 4-én került sor a bécsi Práter Stadionban, mely találkozón a magyar csapat 2–0-s vereséget szenvedett az „ősi rivális” Ausztriától.

A legendás labdarúgó a játékospályafutása befejeztével edzőként kezdett el tevékenykedni. Három ízben is volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya (1980–1983, 1990–1991 és 1994–1995 között), s ugyanúgy 61 alkalommal ült a nemzeti csapat kispadján, mint ahányszor játékosként magára húzta a címeres mezt. A válogatottat kivezette az 1982-es spanyolországi világbajnokságra is, és csupán egy hajszálon múlt, hogy a csapat nem jutott tovább a csoportból. Salvador együttesét a magyar válogatott 10:1-es arányban győzte le, ami ma is rekordnak számít a VB-k történetében.

Mészöly mások mellett a török válogatott szövetségi kapitánya is volt, de a szeretett csapatát, a Vasast is több alkalommal irányította, s egyszer egészen a bajnoki bronzéremig vezette. Edzőként dolgozott többek között Cipruson és Szaúd-Arábiában is.

A 2021-es labdarúgó Európa-bajnokság előtt az Adidas, illetve a Nemzeti Sport közös szavazásán ő is bekerült „minden idők legjobb magyar álomtizenegyébe”, és a valaha volt legjobb magyar középhátvédnek is megválasztották. A Vasas történetének egyik legnagyszerűbb futballistája 2011-ben megkapta a magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, s ugyanabban az esztendőben Pro Urbe díjjal is kitüntették. Hét évvel később, 2018-ban pedig Budapest díszpolgára lett, és megkapta a Magyar Labdarúgó Szövetség Életműdíját is. Egyik fia, Mészöly Géza szintén a labdarúgás területén tevékenykedik, és édesapjához hasonlóan mind játékosként, mind pedig edzőként megfordult a Vasasban.

Mészöly Kálmán élete utolsó éveiben sokat betegeskedett és többször is kórházi kezelésre szorult. A szervezete végül 2022. november 21-én adta fel a harcot.  

Fotó: vasasfc.hu/Wikipédia