Majdnem kész a felállás: A 2024-es Európa-bajnokság áttekintése


A 2024-es Európa-bajnokság csoportkörének sorsolása nagy izgalmakat hozott, különösen a magyar válogatott számára. A magyar csapat, amely csoportelsőként kvalifikálta magát a németországi tornára, a második kalapból várta a sorsolást, és végül az A-csoportba került. Az ellenfelek között megtaláljuk a házigazda Németországot, valamint Skóciát és Svájcot.

A csoportok sorsolásánál figyelembe vett eredmények alapján a magyar válogatott a második kalap legerősebb csapatának számított. A német sajtó optimistán fogadta a sorsolást, jelezve, hogy ennél nehezebb csoport is kialakulhatott volna. 

A magyar csapat kapusa, Dibusz Dénes pozitívan nyilatkozott a sorsolás után, hangsúlyozva, hogy minden Eb-meccs fontos, és a játékosok mind nagyon motiváltak.

Egyértelmű, hogy a magyar válogatott számára ez a csoport kihívást és lehetőséget egyaránt jelent. A németekkel szembeni mérkőzés különös figyelmet érdemel, hiszen a házigazda nagy nyomás alatt áll, és a magyar válogatott korábban már bizonyította, hogy egyenrangú ellenfele a német válogatottnak.

A 2024-es Európa-bajnokság csoportkörének sorsolása nem csak a magyar válogatott számára hozott izgalmakat. A csoportok kialakítása érdekes, ami minden bizonnyal hatalmas izgalmakat ígér.

A csoportok áttekintése

B-Csoport: Itt SpanyolországHorvátországOlaszország és Albánia került egy csoportba. Ez a csoport rendkívül erős csapatokat tartalmaz, különös tekintettel Spanyolországra és Olaszországra, akik mindig is komoly kihívói voltak a nemzetközi tornáknak.

C-Csoport: Ebben a csoportban SzlovéniaDániaSzerbia és Anglia találkozik. Anglia mindig is esélyesnek számított, de a többi csapat is komoly eredményeket ért már el a nemzetközi porondon.

D-CsoportHollandiaAusztria és Franciaország mellett még egy csapatot várnak ebben a csoportban. Franciaország, mint a világ egyik legjobb csapata, nyilvánvalóan az csoport favoritja.

E-CsoportBelgiumSzlovákia és Románia alkotja ezt a csoportot, ahol Belgiumot tekintik az esélyesebbnek. Ebben a csoportban még szabad egy hely.

F-CsoportTörökországPortugáliaCsehország és egy további válogatott verseng majd a továbbjutásért. Portugália, a korábbi Európa-bajnok, ebben a csoportban kiemelkedik.

Pótselejtezők és További Kvalifikációs Fordulók

Néhány csoport még nem teljes, mivel bizonyos csapatok még nem jutottak ki a tornára. Ők majd a pótselejtezőkön és a további kvalifikációs fordulókon szerezhetik meg a részvétel jogát. Ez további izgalmakat hoz, mivel a csoportok végleges összetétele csak a kvalifikációs folyamat befejezése után válik ismertté.

A pótselejtezőjében a még hátralévő három helyért összesen 12 csapat küzd majd. Ezek a csapatok a 2022–2023-as UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása alapján kerültek be a pótselejtezőbe. Egyenes kieséses rendszerben két elődöntőt és egy döntőt játszanak, és mindegyik ágról egy-egy csapat jut ki.

A pótselejtezőben résztvevő csapatok között megtalálhatóak például Lengyelország és Wales, amelyek nem jutottak ki egyenes úton a kontinensviadalra. Továbbá Észtország és Finnország is erősíti. Ők a D csoportban vívhatják ki helyüket.

A második vonal négy csapata közül Izrael és Bosznia-Hercegovina is pótselejtezőn próbálkoznak, valamint Ukrajnaés Izland küzd majd pótselejtezőben. Ők az E csoportba kerülhetnek.

Az F csoportba jutásért pedig összecsap GrúziaLuxemburgGörögország és Kazahsztán.

Haver Zsolt