Izgalmas véghajrá a hoki-világbajnokságon: Svájc és Szlovákia a negyeddöntőben


Svájc jelentős győzelmet aratott a világbajnokság A-csoport alapszakaszának utolsó mérkőzésén, amikor 3:1-re legyőzte Finnországot. Ez a siker a második helyre repítette a svájciakat a házigazda csehek előtt, így biztosítva maguknak a negyeddöntős részvételt, ahol majd Németország ellen mérkőznek meg. A finneket egy „északi rangadó” várja majd a csoportgyőztes svédekkel. A cseh csapat Prágában találkozik az USA-val, míg a B-csoport győztese, Kanada, a szlovák válogatottal mérkőzik meg az O2 arénában.

Szlovákia veresége Svédországgal szemben (6:1)

A mérkőzés szerencsétlenül kezdődött a szlovákok számára, hiszen már a második percben a svédek kihasználták emberelőnyüket, és vezetéshez jutottak. Lucas Raymond Hedman lövése talált a kapuba, és ezzel megnyitotta a gólcsapot. A szlovák játékosoknak minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült egyenlíteniük, és a svédek tovább folytatták a gólgyártást. Erik Karlsson és Andre Burakovsky növelték az előnyt 3:0-ra, majd nem sokkal később Lundestrom hozzáadta a negyedik gólt.

A szlovákoknak volt néhány lehetőségük, de Gustavsson kapus áthatolhatatlan volt. A harmadik harmadban Joel Eriksson Ek további két gólt szerzett, és a szlovákoknak – minden erőfeszítésük ellenére – csak Michal Ivan góljával sikerült enyhíteni a vereséget, aki ezzel a találattal megszerezte az első gólját is.

Szlovákia a vereség ellenére bejutott a negyeddöntőbe

A svédek elleni vereség ellenére a szlovák csapat, egy év kihagyás után, újra bejutott a világbajnokság kieséses szakaszába. A 87. világbajnokságon, a B-csoport negyedik helyéről továbbjutva, a negyeddöntőben Kanadával találkoznak. Craig Ramsay edző számára ez a harmadik negyeddöntős szereplés a szlovák csapat élén.

Ramsay 2017 óta vezeti a szlovák nemzeti csapatot. Az ő irányítása alatt elért legnagyobb siker, a történelmi bronzérem megszerzése volt a 2022-es pekingi téli olimpián.

Haver Zsolt

Fotó: DallE