Han Kwang Song: Egy észak-koreai labdarúgó kalandos története


Han Kwang Song észak-koreai labdarúgó a közelmúltban felkeltette a világ figyelmét egy rejtélyes távollét utáni figyelemre méltó visszatérés után. Ez a cikk az ő utazását mutatja be, feltárja korai életét, karrierjét, kihívásait és váratlan visszatérését a pályára.

Korai élet és kezdetek

Az észak-koreai pjongcsangi születésű Han Kwang Song futballtehetsége már fiatalon megmutatkozott. Észak-Korea sportrendszerének terméke volt, amely aktívan keresi és képezi ki a fiatal tehetségeket a különböző sportágakban. Han korai futballoktatását a Phjongcsangi Nemzetközi Labdarúgó Iskolában végezte, amely Észak-Korea tekintélyes intézménye. 

Felemelkedés

Han profi karrierje Olaszországba költözésével kezdődött, ami ritka lehetőség egy észak-koreai játékos számára. Első olaszországi klubja a Perugia volt, ahol az ifjúsági csapatban játszott, mielőtt debütált a felnőttek közt. Ez a debütálás történelmi jelentőségű volt, mivel ő lett az első észak-koreai, aki gólt szerzett a Serie A-ban, Olaszország profi élvonalában. 

Átigazolások és karrierfejlesztés

Lenyűgöző teljesítménye után Han más klubok figyelmét is felkeltette. Játszott a Cagliariban, és végül a Juventushoz, Olaszország egyik legsikeresebb klubjához került.

A játékos kezdeti labdarúgói tapasztalatait Észak-Koreában szerezte, ahol a legtöbb forrás szerint a Chobyong nevű helyi együttesben, ahonnan 2015-ben a Tecnofutbol-ba igazolt. Az észak-koreai futballrendszer sajátosságai miatt kevés információ áll rendelkezésre erről az időszakról, de feltételezhető, hogy itt alapozta meg későbbi sikereit.

Olaszországba, a Cagliarihoz igazolt, ahol 5 meccsen 1 gólt szerzett az olasz bajnokságban. Ezt követően kölcsönadták a Perugia csapatához, ahol az első szerzonjában 17 meccsen 7 gólig jutott, majd a másodikban 20 meccsen négyszer tudott eredményes lenni. Ebben az időszakban tűnt fel először a nemzetközi futballszíntéren, és vált ismertté a tehetségét illetően.

2017-ben pedig átigazolt a Juventus csapatához, amely egy rendkívül fontos lépés volt karrierjében. Bár a Juventus ifjúsági csapatában töltötte idejének nagy részét, ez a lépés jelentős fejlődési lehetőséget biztosított számára. Ezt követően az Al-Duhailhoz igazolt katarba.

Az hirtelen leállás

Han emelkedő karrierje a nemzetközi politika miatt hirtelen megtorpant. 2017-ben, Észak-Korea nukleáris kísérleteit követően, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat fogadott el, amelyek előírják az észak-koreai munkavállalók hazatelepítését 2019 decemberéig. Ezek a szankciók közvetlenül érintették Hant, megzavarva virágzó európai karrierjét. 

A katari költözés és az azt követő eltűnés

A hazaszállítási határidő lejárta előtt Han 2020 elején szerződést írt alá a katari Al-Duhaillal. Ez a lépés azonban rövid életű volt a szankciók és a COVID-19 világjárvány kitörése miatt. 2021-ben szerződése megszűnt Al-Duhaillal, Han pedig eltűnt a nemzetközi futball színteréről. 

Élet a távollét alatt

Életéről a távolléte alatt alig vannak részletek. Úgy gondolják, hogy visszatért Észak-Koreába, egy olyan nemzetbe, amely a járvány miatt jobban elszigetelte magát. Észak-Korea szigorú ellenőrzése az információk és a polgárok külföldre irányuló mozgása felett tovább fokozza a Han holléte körüli rejtélyt ebben az időszakban. 

A váratlan visszatérés

2023 novemberében Han meglepő módon visszatért. Észak-Koreában játszott egy világbajnoki selejtezőt. A mérkőzés Mianmar válogatottja ellen zajlott, ahol Han nemcsak pályára lépett, de gólt is szerzett. A mérkőzés végeredménye 6-1 lett Észak-Korea javára. Újbóli megjelenése sok kérdést vetett fel távollétével és azzal kapcsolatban, hogy milyen körülmények között tért vissza hazájába játszani. 

Hatás és örökség

Han története nem csak a sportról szól. Összefonódik az észak-koreai sportolókat érintő geopolitikával. Útja azokat a kihívásokat tükrözi, amelyekkel a politikailag elszigetelt és szankcionált országok sportolói szembesülnek. E kihívások ellenére Han tehetsége és rugalmassága a nemzetközi futball figyelemre méltó alakjává tette. 

Haver Zsolt