Egy legendás spanyol labdarúgóról


Joaquín Sánchez, a Real Betis egykori ikonikus futballistája tavaly, negyvenegy éves korában döntött úgy, hogy szögre akasztja a stoplist, és az elmúlt idény végén befejezte profi labdarúgó-pályafutását.

A tavaly visszavonult spanyol szélső huszonnégy évvel ezelőtt, tizennégy éves korában kezdte a pályafutását a Real Betis színeiben, és egy évvel később már a legjobbak közt,  az „A” csapatban is bemutatkozhatott. Remek játékával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az együttes feljutott a spanyol legfelsőbb osztályba.

A középpályás első ízben 2006-ig erősítette a sevillai csapatot, s a 2005-ben még a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, mely sorozatban mind a hat csoportmérkőzésen pályára lépett.  Első érmét is a Betis csapatával nyerte, hiszen a Király-kupa döntőjében az Osasuna csapata ellen sikerült a klubjával diadalmaskodnia.

Joaquín a Sevilla után Valencia felé vette az irányt, s az ottani csapat egyik legkiemelkedőbb játékosa lett. A klub 25 millió eurót fizetett a játékjogáért. Itt is jól ment számára a játék, hiszen a Valencia ez idő tájt a Real Madrid, illetve az FC Barcelona után, Spanyolország harmadik legjobb csapatának számított. A „denevéreknek” a 2007–08-as szezonban sikerült elhódítaniuk a Spanyol kupát, mely diadalból Joaquín oroszlánrészt vállalt, hiszen a sorozat gólkirálya is lett.

A Valenciát öt évig, 2011-ig erősítette, majd két évig a Málaga CF labdarúgója lett, ahonnan 2013-ban az olasz Fiorentina együtteséhez igazolt. Olaszországból 2015-ben tért vissza hazájába, mégpedig a nevelőegyütteséhez, a Real Betishez, akiket a tavalyi esztendőig erősített. A csapattal a 2021/2022-es szezonban  hosszú idő újfent sikerült elhódítania a Spanyol kupát, így az akkor negyvenegy éves középpályás háromszoros Király-kupa-győztesként vonult vissza.

Joaquín a spanyol válogatottban is letette a névjegyét, hiszen 2002-től 2007-ig bezárólag 51 mérkőzésen lépett pályára, mely találkozókon 4 gólt szerzett. Tagja volt a 2002-es, illetve a 2006-os spanyol VB-keretnek is, de pályára lépett a 2004-es portugáliai EB-n is.

Fotó: flickr.com