Diogo Costa is Eb-rekorder lett


Szlovénia büntetőrúgásokkal való legyőzésével Portugália – nagy küzdelmek árán – bebiztosította a helyét a negyeddöntőbe, ahol a legjobb nyolc között Franciaországgal mérkőzik majd meg.

A Németországban zajló Európa-bajnokságon már több rekord is megdőlt, melyek közül eddig kettő fűződött portugálokhoz, mivel – ahogy portálunk is korábban beszámolt róla – egyik rekordot a csoportkör folyamán az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo döntötte meg, aki harminckilenc esztendősen immár a hatodik (!) Európa-bajnokságán lépett pályára. 2004-ben, mindössze tizenkilenc évesen debütált a hazai rendezésű tornán, amin a portugálok ezüstérmet szereztek. Ronaldo az azt követő összes Európa-bajnokságon pályára lépett, s 2016-ban a hőn áhított Eb-trófeát is sikerült megszereznie.

A másik rekord a portugálok részéről szintén a csoportkörben dőlt meg. A rutinos hátvéd – korábban a Real Madridban is sikert sikerre halmozó –, Pepe negyvenegy évesen lépett pályára a csehek ellen, s ezzel a „mackónadrágos” magyar kapus, Király Gábor 2016-ban felállított rekordját adta át a múltnak.

Tegnap este, a portugálok a szlovénok elleni nyolcaddöntő során is megdöntöttek egy rekordot, mivel a csapat hálóőre – egyben a mérkőzés hőse – Diogo Costa a büntetőpárbaj során három lövést is hárított. Ezzel a teljesítménnyel ő lett az első a kapus az Európa-bajnokságok történetében, aki egy tizenegyespárbajban három lövést is sikeresen kivédett.

Eredmény:

Portugália–Szlovénia 0–0 (tizenegyesekkel 3–0)

Fotó: flickr.om