Szaladjunk, szaladjunk, hadd lobogjon a hajunk!


Meleg volt. Nagyon meleg! Szinte délibábként remegett a lég a házak előtti füves részeken. Akár – stílusosan – azt is mondhatnám, „tikkadt szöcskenyájak legelésztek rajta”. Behúzódtam az árnyékba. Ott mégiscsak kellemesebb valamelyest. Elővettem a gépem, zoomoltam és élesítettem, majd jött a hideg zuhany! Vagyis: de jó lett volna egy hideg zuhany! Helyette az izzasztó felismerés: árnyékból a ragyogó verőfénybe fotózni nem ildomos, mert a képen minden kiégett lesz. Átvánszorogtam hát az utca túloldalára, nagyokat nyelve, mint egy sivatagi vándor. Pedig én csak ténferegtem. Lófráltam. Térdeltem vagy ücsörögtem. Félig becsukott szemmel, a melegtől pihegve, félkómásan. Nem úgy a futók!

Mindenki győztes!
fotó: a szerző

Márciusban Medve, júniusban Csicsó! Már négy hónap eltelt volna? Ej, de rohan az idő! Pedig még tisztán él emlékeimben az a medvei délelőtt! Milyen finom volt a palacsinta, amit a helyszínen kaptam! Hát persze, mert bár tudom, hogy rám férne, én ott sem az egészséges testmozgást, a kihívást helyeztem előtérbe. Inkább csodáltam a Duna-parti falu szépségeit, a töltés menti ártéri erdő vadregényességét, ettem a palacsintát, interjúztam a főszervezővel és fotóztam a futókat. Ez valami olyan pótcselekvés lehet, mint a párna alá tett tankönyv, amiből alvás közben az ember agyába áramlik a tudás.

Az előtérben balra Buchinger Péter, jobbra Németh Nagy Andrea, Csicsó polgármester asszonya
fotó: a szerző

Ott tartottam tehát, hogy Medvén márciusban húztak futócipőt a helyiek, illetve a településre érkező „gyalog kakukkok”. Mivel ott volt a Csiliz Menti Lángfutás első állomása. Akkor még a láng is csak kisebb tartóban, egykezes fáklyatokban érkezett. Azóta azonban – mint már említettem – rohamos gyorsasággal eltelt négy hónap. Mi változott? Elsősorban a hőmérséklet. Márciusban sem fáztam – pulcsiban meg kabátban –, de a nyár azért mégiscsak nyár. Változott még a lángtartó is: most már bőven a fejem fölé magasodó állvány (182 cm vagyok, ha bárki kérdezné) fogadta magába a Csicsóra érkező, lángoló stafétát.

Bősi futók hozzák a lángot
fotó: a szerző

Érkező? Nem ez a helyes kifejezés, ugyanis a láng befutott a faluba, annak is – milyen klasszul kitalálták! – a Sport utcájába. Éljenzés és tapsvihar mellett gyúlt meg a helyi tűz. Nem, nem túlzok, mikor tapsviharról beszélek, ugyanis kétszáznál is többen álltak rajthoz. 2+1 kategória várta a futás szerelmeseit. A legvagányabbak tíz kilométert tettek meg, a kevésbé bevállalósak négyet. Ezek voltak a versenyszámok. Ezenkívül két kilométeres „örömfutásra” is sor került: ezt a távot sok család és gyermek is kipróbálta.

Lángolj fel, Csicsón!
fotó: a szerző

Valahol elcsúszott a sárga jel. Vagy én nem figyeltem kellően, de olybá tűnik, benéztem” – kesergett a célban Kapitány László, a 78. életévét taposó sportember, aki Veresegyházáról érkezett Csicsóra, hogy kissé átmozgassa a tagjait. Négy kilométerre nevezett, azt is szerette volna megfutni, de talán a fentebb már említett délibáb megtréfálta, mikor az aszfaltra festett – távokat jelző – színeket figyelte. Örült a medálnak, amit a nyakába akasztottak.

Kapitány László 78 évesen is aktív
fotó: a szerző

Azt is mondta, semmiképp nem lett volna a legjobb időt futók között, mégis csalódott volt kissé. Hát persze: olyan vér buzog az ereiben, ami folyton bizonyítani akar. Hetvennyolc évesen is! Fitt, izmos, mosolygós. Kis lépésekkel, egyenletes légzéssel, lassan, de kitartóan teljesíti a távokat. Azt hiszem, példakép lehet mindnyájunknak.

Futás előtt jól jön a bemelegítés
fotó: a szerző

Buchinger Péter, a Csiliz Menti Népfőiskola vezetője, egyben a rendezvény főszervezője a családjával érkezett. Elégedett és hálás a Csicsói Lángfutás népszerűségét figyelve. Itt teszem hozzá, hogy azok az olvasóink, akik nemcsak a Szabad Újság felületeit követik rendszeresen, hanem a Csallóköz hetilapot is, rendszeresen találkozhatnak a nevével. Péter ugyanis állandó munkatársként dolgozik az újságnál, beszámolva a Csalló- és Csilizköz mindennapjairól, fontosabb eseményeiről. S amikor épp nem ír? Nos, ilyen és ehhez hasonló remek programokat szervez.

Elrajtolt a mezőny
fotó: a szerző

Minden befutó éremmel távozott, a legjobbak kupát is kaptak. Íme az egyes kategóriák győzteseinek nevei.

Győri Áron, Nádszeg, kategória: 15-29 éves férfi, 10 km

Gasparik Tomas, Nagypaka, kategória: 30-39 éves férfi, 10 km

Szabó Gábor, Győr, kategória: 40-49 éves férfi, 10 km

Ritter Lajos, Dunaszerdahely, kategória: 50-59 éves férfi, 10 km

Majdanics Antal, Győr, kategória: 60 és feletti férfi, 10 km

fotó: a szerző

Václav Angelika, RoniRunClub, kategória: 15-29 éves nő, 10 km

Sztancsik Brigitta, Pénzügyőr SE, kategória: 30-39 éves nő, 10 km

Telekiné Bárnai Éva, Tatabánya, kategória: 40-49 éves nő, 10 km

Királyová Zsuzsa, Bős, kategória: 50-59 éves nő, 10 km

Herendi Anikó, Tatabánya, kategória: 60 és feletti nő, 10 km

Közel a cél!
fotó: a szerző

Holczhei Dávid, Révkomárom, kategória: 15-29 éves férfi, 4 km

Szabó Laci, Nádszeg, kategória: 30-39 éves férfi, 4 km

Teleki Péter, Tatabánya, kategória: 40-49 éves férfi, 4 km

Király Mates, Bős, kategória: 50-59 éves férfi, 4 km

Varga Sándor Alejandro, kategória: Eger, 60 és feletti férfi, 4 km

Az örömfutás leggyorsabbja
fotó: a szerző

Szabó Éva, Csicsó, kategória: 15-29 éves nő, 4 km

Cseh Zsanett, Albár, kategória: 30-39 éves nő, 4 km

Vernesz Klau, Győr, kategória: 40-49 éves nő, 4 km

Sándor Éva, Bős, kategória: 50-59 éves nő, 4 km

Dobó Kata, Budaörs, kategória: 60 és feletti nő, 4 km

A lángfutás következő állomása Csilizradványon lesz, az évzáró pedig Csilizpatason.

fotó: a szerző