A legjobbak legjobbjai


Lukasz Budner, lengyel asztaliteniszező 2016-ban állította be a legnagyobb gyorsasággal megütött pingpong labda rekordját. Akkorát húzott oda az ütővel, hogy a kicsiny fehér sporteszköz 116 km/h-s sebességgel hasította a levegőt az asztal másik térfelének irányába.

Kár, hogy a hétvégén Nemesócsán nem volt sebességmérő eszköz! Mert néhány ütésnél egészen biztos, hogy sokunknak leesett volna az álla, a mért adatok láttán. A másodperc tört része alatt tudta csak elkapni a fejét Vajda János (az érzelmesebb húrokat is pendítő fiatalember, aki verseivel híresült el a Komáromi járásban) egyik ellenfele, de a labda szelét így is veszélyesen közelről érezhette. A cél azonban természetesen nem a leggyorsabb labda volt, hanem hogy kiderüljön, saját ligájukon belül ki s legjobbak legjobbja.

A legjobb párosok
fotó: Válek Iván archívuma

A nemesócsai tornaterem adott otthont a Komáromi járás 6. ligájában játszó tizenhat legjobb pingpong játékos versenyének. A teremben négy asztalt állítottak fel, vetésforgóban folytak az egyéni mérkőzések, amiket aztán a párosok követtek. Bár igyekeztem utánanézni, nem találtam egyértelmű utalást, vajon az asztaliteniszben is használják-e azokat a teniszre jellemző szakszavakat, mint például a tenyeres vagy a fonák. A szerva viszont mindkét sportágra jellemző, Ócsán pedig ebből a legkülönbözőbbekkel találkoztam. Szinte már rituálénak számított a labdazsonglőrködés, az ütő csavarása, a játékos meglepő beállása. Természetesen aláírom, minden bizonnyal csak én, a laikus csodálkoztam rá ezekre a mozdulatokra.

Vajda János látványos szervája
fotó: a szerző

Az asztalitenisz azon sportágak közé tartozik, melyek mindig is a népszerűbb kategóriába tartoztak. Kisebb helyigényű játékról van szó, nem kiemelkedően magas anyagi ráfordítással már játszható. Talán ezért lehet találkozni több községben is szabadidős céllal vagy éppen sportklubok gondozásában felállított asztalokkal.

Az adogatást fogadja Válek Iván, Nemesócsa polgármestere (balra)
fotó: a szerző

„A nemesócsai bajnokságra a helyieken kívül érkeztek versenyzők Gútáról, Komáromból, Ógyalláról, Dunamocsról, Perbetéről, Hetényről és Szentpéterről. Egyéniben első helyezést ért el Ledeczky Patrik, második lett Ledeczky Vince (mindketten Nemesócsáról), a bronzérem pedig az ógyallai Csere Filiphez vándorolt. Párosban első helyezett lett a Csere Filip-Lukács László duett Ógyalláról, második helyen végzett a nemesócsai Ledeczky Patrik és Ledeczky Vince, harmadikon pedig Beke Levente és Vajda János Komáromból. A díjakat Ftomin András, a Dali Kft. vezetője ajánlotta fel”

– tudtam meg Válek Ivántól, Nemesócsa polgármesterétől, aki szintén versenyzett.

A jutalmak, melyekért a sportolók valóban keményen megdolgoztak
fotó: a szerző

A hivatalos járási verseny után a településen megtartották a harmadik id. Ledeczky Vince emlékversenyt is, mely méltó emléket állít a község egykori sportolójának, aki szélesebb körben is megszerettette ezt a sportot az ócsaiakkal.

fotó: a szerző, Válek Iván archívuma