A szlovák válogatott és az álomkezdés


A szlovák labdarúgók már a csoportkör első fordulójában jelentős sikert értek el a 2024-es Európa-bajnokságon, amikor az E-csoport nyitómérkőzésén 1:0-ra legyőzték a sokkal esélyesebb belgákat. A frankfurti stadionban a mérkőzés egyetlen gólját a szélső Ivan Schranz szerezte, aki a hetedik percben talált be Juraj Kucka lövését követően.

Az első félidőben a szlovák csapat szinte hiba nélkül futballozott. Habár a belga gólvágó, Romelu Lukaku több lehetőséget is kapott, gólt nem sikerült szereznie. A szlovák csapat aktív mélységi letámadásból profitált. A gólnál a döntő pillanatban Orel Mangala elrontotta a passzt, Ivan Schranz sarkalása után pedig a labda Kuckához került. Az ő lövését ugyan a kapus Koen Casteels kivédte, de Schranz jó helyen volt, és megszerezte a vezetést Szlovákiának.

A második félidőben támadtak a belgák, minden erejükkel próbáltak egyenlíteni. A VAR kétszer is megmentette a szlovákokat. Először, mikor Lukaku gólját leshelyzet miatt érvénytelenítettek az első félidőben, valamint amikor Louis Opendu kezezését a visszajátszásból ítélve szintén nem adták meg. A 62. percben Dávid Hancko fantasztikus mentést mutatott be, amikor egy szinte már biztosan a kapuba tartó labdát likvidált a gólvonalról.

Ezzel a szlovák válogatott másodszor is győzelemmel kezdte az EURO tornát, ahogy az előző EB-n is. Belgium legyőzése jelentős siker, amely hangsúlyozza, hogy képesek versenyezni a világ legjobb csapataival is.

Az E-csoport jelenlegi helyzete

Belgium legyőzése után Szlovákia az E-csoport élére került. A szlovákok mellett a csoportban erős csapatok, mint Románia és Ukrajna is szerepelnek. A románok meggyőző 3:0-s győzelemmel kezdték a tornát az ukránok ellen, így jelenleg ők az elsők a gólátlagot tekintve.

Az E-csoport aktuális helyezése a következő:

  1. Románia – 3 pont (1 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, gólkülönbség 3:0)
  2. Szlovákia – 3 pont (1 győzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, gólkülönbség 1:0)
  3. Belgium – 0 pont (0 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség, gólkülönbség 0:1)
  4. Ukrajna – 0 pont (0 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség, gólkülönbség 0:3)

Szlovákiára nehéz mérkőzések várnak még, de hárompontos előnnyel és pszichológiai előnnyel folytathatják pozitív szereplésüket. A csoportból való továbbjutás kulcsa a taktikai fegyelmezettség fenntartása és minden gólhelyzet kihasználása lesz. A szurkolók most már okkal bizakodhatnak, hogy ez a csapat képes lesz meglepni a további esélyes csapatokat is, és bejutni a torna kieséses szakaszába.

fotó: DALL-E