Zuzana Dolinková leváltását kezdeményezte az ellenzék


Az ellenzéki pártok leadták a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat, amelyen Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter leváltását indítványozzák. Az ülést hét napon belül össze kell hívni.

A PS, a KDH és a Slovensko mozgalom szerint a miniszter képtelen megoldani az ágazat problémáit, ő a felelős a nővérhiányért, és amiatt, hogy összeomlás fenyegeti a járóbeteg-ellátást. Emellett veszélybe került az uniós támogatások felhasználása az új pozsonyi (Bratislava) egyetemi kórház megépítésével kapcsolatos, „átláthatatlan” döntése miatt. A kórház eredetileg Rázsochyban épült volna meg.

Az SaS nem csatlakozott a kezdeményezéshez, mert szerinte egyes problémákért maguk a miniszter leváltását kezdeményező jelenlegi ellenzéki képviselők is felelősek.

Dolinková korábban szánalmas politikai kísérletnek nevezte az ellenzék kezdeményezését, ami szerinte csakis Marek Krajčí (Slovensko, KÚ, Za ľudí) és Oskar Dvořák (PS) képviselők kétségbeesését bizonyítja. Dolinková szerint ezt az SaS álláspontja is igazolja. Hozzátette, hogy a Rázsochy kórház megépítése Eduard Heger és Ódor Lajos kormánya miatt fulladt kudarcba, Dvořák és Krajčí pedig ezeknek a kormányoknak dolgozott.

TASR