Újabb magyar kudarc


A Magyar Szövetség ismét kudarcot vallott. Sajnos, öt évig képviselet nélkül marad az Európai Parlamentben.

Milyenek voltak az első benyomások, amikor megtudta, hogy csupán 3,9 % a támogatottságuk?

Hát természetesen rosszak, sokkal jobb eredményre számítottam, nyilván ez egy kudarc és szembe kell nézni a tényekkel.

Azt mondja, hogy kudarc, amikor az államfőválasztás volt, akkor a párt valójában úgy kommunikálta, hogy történelmi győzelem született a 65 ezer szavazattal, s akkor Forró Krisztián azt mondta, hogy június 8-án visszaszerezzük az európai képviseletünket. Most Ön egyértelműen azt mondja, hogy kudarc. De a kudarcok után is van élet. Mi a következő lépés, hogyan tovább?

Az országos elnökség tegnap ülésezett, és eldöntötte, hogy tisztújítás lesz az egész elnökség szintjén, azaz nyilván az elnök, alelnökök és elnökségi tagok szeptember 28-án döntenek majd, hogyan tovább.

Ön megméretteti magát?

Teljes bizonyossággal kijelenthetem, hogy nem fogok indulni semmilyen elnökségi tisztségért.

Azt gondolja, hogy van még jövője a nemzetiségi politizálásnak ezek után?

Helyi és megyei szinten mindenképpen, az országos az jelentősen megkérdőjeleztetett. És gyakorlatilag nemcsak ezen a választáson vet fel kérdéseket, hanem az elmúlt választásokon úgy általában, hiszen évek óta nincs magyar képviselet. Vannak magyar képviselők szlovák pártok listáján néhányan, de intézményesített magyar parlamenti képviselet nincs és ezek az eredmények azt mutatják, ha erre az utóbbi három választásra gondolunk, a parlamenti, a köztársasági-elnöki és az európai parlamentire, hogy minimum kérdéses, hogy ez összehozható-e egyáltalán.  Nyilván átalakul a Magyar Szövetség, belül lesz egy tisztújítás, átalakul az elnökség és majd annak kell eldönteni, hogy milyen irányba viszi tovább a pártpolitikát.

Elképzelhető az, hogy a későbbiek folyamán valamelyik szlovák párt listáján indulnának magyarok?

Ezt a kérdést az új elnökségnek kell megválaszolnia, aminek én már nem leszek a része.

Tehát Ön, mint Nagyszombat Megye alispánja teljes mértékben regionális szinten képzeli el a jövőjét…

Igen, még 2 évig mandátumunk van, ezalatt a 2 év alatt majd kiderül, hogy alakulnak a következő megyei lehetőségek, megyei választások. Ebben a pillanatban, erre még nem tudok konkrétumot mondani, mert 2 év viszonylag nagy idő.

Volt ebben a vereségben szerepe a Magyar Szövetségen belüli torzsalkodásnak?  Mert hát azért érezhető volt. Rontott-e, voltak-e olyan belső viszályok, amelyek ezt eredményezték?

Valószínű, hogy igen, de nem igazán ez volt a döntő dolog, mert a választókkal való találkozásokon ez kevésbé vagy egyáltalán nem merült fel. Inkább az a baj, hogy elindult egy folyamat, mely 2009-ben gyakorlatilag ketté osztotta a magyarságot és ez a mai napig ez nagyon sok embernél egy komoly traumát okoz, emiatt sokan nem vesznek részt a választásokon. Úgy veszik, hogy azóta sem rendeztük rendesen a sorokat.

Sokszor hallottam, hogy továbbra sincs egység. Valami fajta egységnek az igénye az még megvan, amit nem látnak a Magyar Szövetségben megvalósulni. Másrészt azt látjuk, hogy a szlovák pártok egyre nagyobb mértékben tudják elhódítani a magyar szavazókat. A szlovák pártok rájöttek arra, főleg 2020-ban, hogy például az OĽANO-n keresztül – sikerüket látva –, lehet magyar szavazatokat szerezni, csak nem szabad a magyarokat bántani és kell tenni a listára magyar nemzetiségű jelölteket.

Ez a 2 teljesül és ehhez jön egy olyan program, ami nem magyar szempontból, hanem polgári szempontból megszólítja az embereket mert az életszínvonalukról szól, a megélhetésükről szól, a környezetükről szól, hogy ha ez megszólítja, akkor ez elég ahhoz, hogy magyar szavazatokat kapjanak. A magyar közösséget érintően nem kell megfogalmazni semmit, ismétlem elég az, ha nem bántják a magyarokat, akkor lehet magyar szavazatokat szerezni. És ez a folyamat választásról választásra erősödik.

Nem gondolja azt, hogy ez az utóbbi időben már nem annyira, de korábban sokkal inkább, hogy a sok árulózás inkább a visszájára fordította az egészet? Elkedvetlenítette az embereket?

Soha életemben nem ejtettem ki az „áruló” szót és nem írtam le, de nyilván ez is egy következménye volt a dolgoknak, a kiindulópont a fölösleges szakítás volt 2009-ben. A szakítással kezdődtek ezek a dolgok és az, hogy a Magyar Szövetség nem tudta úgy rendezni a különböző visszásságokat, ahogy az emberek szerették volna.

fotó: Szerkesztőség