Törvényjavaslatot nyújt be az SNS az iskolai szexuális nevelés szabályozására


Törvényjavaslatot nyújt be az iskolai szexuális nevelés szabályozására a kormánypárti SNS – jelentette be Zuzana Škopcová, az SNS szóvivője. A javaslatot még a nyáron be akarják terjeszteni, hogy a parlament szeptemberi ülésén tárgyalhassanak róla.

„Az SNS javasolni fogja, hogy – főleg az alap- és középiskolák – szigorúan tartsák be a tantervet, hogy a szülők tudják, ki, mikor és milyen szexuális felvilágosítást tart a gyerekeiknek” – mondta Škopcová.

A törvénymódosítás értelmében csak olyan segédanyagokat lehet majd használni, amelyet az illetékes pedagógiai intézet vagy az illetékes intézmények jóváhagynak. A szóvivő közölte, az SNS meg akarja akadályozni, hogy például civil aktivisták „terjesszenek tananyagot az alap- és középiskolákban az iskolatanács és a szülők jóváhagyása nélkül”. A párt hangsúlyozta, hogy csak pedagógusok és az ezen a szakterületen illetékes szakemberek tartózkodhatnak az iskolákban.

Hasonló javaslatot terjesztett elő Richard Vašečka (Slovensko, Za ľudí, KÚ) parlamenti képviselő is az oktatási törvény módosítása keretében. Ezt azonban a parlament kedden (június 18.) elutasította. A képviselő azt indítványozta, hogy ezen a téren szülői beleegyezéshez kössék az oktatást és a felvilágosítást. A képviselő a szülők jogai mellett érvelt, például az mellett a jog mellet, hogy saját vallási és filozófiai meggyőződésük szellemében nevelhessék a gyerekeiket. Az SNS szerint Vašečka javaslata nem volt teljes.

TASR

fotó: TASR