Tomáš: A minimálbér szerepel a kormányprogramban, az SNS is megszavazta


A minimálbér kérdését már tárcaközi egyeztetésre bocsátottuk, szerepel a kormányprogramban, amit az SNS is megszavazott – jelentette ki Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter Andrej Danko SNS-elnök kijelentéseire reagálva.

Kiemelte, hogy a parlament működik, a kormány javaslatait rendre megszavazza, ez bizonyítja a koalíció működőképességét is. Bízik benne, hogy a minimálbérrel kapcsolatos módosítást is elfogadja.

„Az SNS által is elfogadott kormányprogramban világosan szerepel a minimálbér új szabályozása. Azt is hangsúlyoznám, hogy tavaly véget vetettünk a minimálnyugdíjak befagyasztásának, a Hlas-SD javaslata nyomán ezeket ismét valorizálják. A kormányprogram végrehajtása és a koalíciós megállapodások betartása minden kormány működésének alapvető feltétele” – jelentette ki Tomáš.
A minimálbér kérdéséhez hozzátette, hogy az emelés hatását a közigazgatásra és a vállalkozói szférára rég kiszámolták, és ez általánosan ismert.

Danko kedden visszautasította, hogy az SNS blokkolná a minimálbér emelését, ő is kiemelte, hogy a parlament rendre megszavazza a kormánypárti javaslatokat, és a kormánykoalíció stabil. A minimálbér kapcsán azt hangsúlyozta, arra várnak, hogy a pénzügyminisztérium kiszámolja, milyen hatása lesz a javaslatnak a költségvetésre. Hozzátette, hogy a költségvetés összeállításakor feltehetően a minimálnyugdíj emelését is javasolni fogja az SNS. Ezt a koalíciós tanácsnak kell megvitatnia, Danko bízik benne, hogy mihamarabb visszatér Robert Fico (Smer-SD) kormányfő.

TASR

Fotó: Pixabay