Taroltak a csallóköziek a Csemadok-díjátadón


„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkodom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” – Kosztolányi Dezső sosem halványuló szavaival méltatta Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvésért felelős miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki magyarságot, szűkebb értelemben azokat a civil szervezeteket, közösségi egységeket, melyek tevékenyen tesznek azért, hogy a szlovákiai magyarságnak ne csak múltja, hanem jelene, jövője is legyen. Az idén hetvenöt éves Csemadok a Fábry Zoltán-díjat a pécsi származású Szili Katalinnak ítélte oda, a határon túli magyarságért végzett munkája elismeréséül.

A magyar kultúra napját megelőző vasárnapon immár hagyományosan a Galántai Városi Művelődési Központ adott otthont a Csemadok országos díjak átadásának. Bárdos Gyula elnök köszöntő beszédében rámutatott, a Csemadok egy olyan szervezet, mely túlélte az országot, amelyben létrehozták. Figyelmeztetett, hogy ez a szervezet azon túl, hogy a legszélesebb körben igyekszik megszervezni és támogatni a felvidéki magyar kultúrát és a hagyományok tovább örökítését, már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordít a közéleti és politikai jelenlétre is, munkájával, értékközvetítésével igyekszik elérni a felvidéki magyarság legszélesebb köreit. „Ugyan a parlamenti megmérettetésen alul maradtunk, nem kerültünk be a törvényhozás házába, de a küzdelmet nem adjuk fel, kitartóan dolgozunk tovább, és támogatjuk jelöltjeinket az EP voksoláson, ahogyan köztársaságielnök-jelöltünket az államfő választáson is” – hangsúlyozta Bárdos.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, egyben köztársaságielnök-jelöltje megköszönte a mindenkori fáklyavivőknek a fáradságot nem ismerő munkát, elismerve, hogy amikor a felvidéki magyarságot meg akarták törni, épp kultúránk, hagyományaink tették ez lehetetlenné, ám ezek művelői és éltetői nélkül a törekvés bizony elérte volna a célját. „Erőnk az összetartásban van, a hitünkben és a makacsságunkban: itt vagyunk, és itt is akarunk maradni!” – emlékeztetett a pártelnök.

Az ünnepi díjátadó a magyar kultúra napjához kötődően Dráfi Mátyás szavalatával kezdődött, melyet felvételről vetítettek: a Kossuth-díjas színművész Kölcsey Ferenc Himnuszát recitálta. Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is több díjat, kitüntetést ítélt oda a Csemadok Országos Tanácsa. A legnagyobb elismerés a Csemadok Életmű Díj, melyet idén hat kiváló személyiség vehetett át: az alistáli Fazekas István, aki polgármesterként is működött korábban falujában, alapítója az Alistáli Művészeti Alapiskolának, valamint az Alistáli Cimborák népdalkörnek, elismert nótaénekes, pótolhatatlan tagja a közösségnek. Életmű Díjban részesült még Holénia Ágnes Pozsonyból, aki a végeken igyekszik megtartani a magyar kultúrát, és áldozatos munkájával, fáradhatatlanságával új tagokat toborozni a helyi Csemadokba, a bényi Kocka Gyula, hagyományőrző, a bényi tájház felújításában és tartalommal megtöltésében aktív szerepet vállalt. Makkai Éva Ágcsernyőről érkezett Galántára, hogy átvegye e rangos kitüntetést, a helyi kulturális élet meghatározó alakja, amatőr színjátszótársulatával generációkat tudott megszólítani. Stubendek László szintén Csemadok Életmű Díjat vehetett át, aki a komáromi Csemadok Alapszervezet elnöke, a város korábbi polgármestere, orgonista, a Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei művészeti rendezvénysorozat főszervezője. Az ipolybalogi, több díjjal és elismeréssel is kitüntetett helyi Csemadok elnök, Balogh Gábor helyett lánya vette át a díjat, mert a díjazott a tavalyi évben sajnos elhunyt. Munkássága egyik legnagyobb álma azonban még életében teljesült, amikor részt vehetett az ipolynyéki tájház udvarán állított Petőfi-szobor felavatásán.

A Csemadok Közművelődési Díjat idén Földváry Terézia, Sárosfai polgármesterasszony vehette át, valamint a pozsonyi Füzék György, Gyurcsi Pomichal Mária Rétéről, Plichta Tibor Érsekújvárból, Simon János Fülekről, illetve a jókai Szabóné Szakál Mária.

A Csemadok Országos Tanácsa tavaly is kiírta esszépályázatát, melynek győztese Végh Brigitta, bacsfai pedagógus lett. A Gyurcsó István-díjat idén a nyárasdi Lacza Tihamér író, publicista vehette át.

A díjak átadását művészeti fellépésekkel tették színesebbé, olyan egyének vagy csoportok adtak tudásukról tanúbizonyságot, akik a Csemadok valamelyik országos rendezvényén kiemelt értékelést értek el. Vallová Katarína hegedűjátékával, Both Kevin zongoratehetségével kápráztatta el a közönséget. Fellépett a Felsőszeli Férfikar, a Komáromi Concordia Vegyeskar, jókai táncokat mutatott be a Jókai Hagyományőrző Tánccsoport és Ozsvald Árpád: Földközelben című versét a deákiról érkezett Bukovszky Dorottya szavalta el.

Kalmár Csaba

A szerző felvételei