Szlovákiában június 8-án választunk EP-képviselőket


Szlovákia történetében ötödik alkalommal tartanak Európai Parlamenti választásokat. A 2024-es választásokon több képviselője lesz az EP-nek, mert 2023 júniusában 705-ről 716-ra emelték meg a képviselők számát, így Szlovákiából eggyel több, összesen 15 jelölt juthat mandátumhoz.

A pártoknak és koalícióknak 90 nappal a választás előtt, vagyis március 10-én éjfélig kell leadniuk jelöltlistájukat az állami választási bizottságnak. A pártok és koalíciók maximum 15 jelöltet indíthatnak, és csak olyan párt indulhat a választásokon, amelyet a belügyminisztérium már bejegyzett.

Az induló pártoknak 1700 eurót kell letétbe helyezniük, a befizetését pedig igazolni kell a lista leadásakor. Minden szlovák állampolgár indulhat az EP-választáson, aki a szavazás napjáig betölti 21. életévét, és állandó lakhelye van az országban, illetve más uniós ország állampolgára is indulhat a szlovákiai EP-választáson, ha elmúlt 21 éves, itt van az állandó lakhelye, és saját országában nem fosztották meg a választáson való indulás jogától. Mindenki csak egy uniós tagállamban indulhat az EP-választáson.