Szlovák katonák nem mennek Ukrajnába


Kétoldalú megállapodás keretében Szlovákia nem fogja felajánlani az együttműködés olyan formáját Ukrajnának, melynek keretében szlovák katonák lépnének Ukrajna területére – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő a kormány hétfői ülését követően. A kormánypártok megállapodása szerint Fico ezt az álláspontot fogja képviselni az európai vezetők párizsi találkozóján. Szavai szerint Szlovákia kizárja a lehetőségét, hogy szlovák katonák menjenek Ukrajnába. A kormány elfogadja, ha valamelyik EU- és NATO-tag csatlakozik ehhez az állásponthoz.

Fico megismételte, hogy az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása. A szlovák segítségnyújtás továbbra is a civil lakosság megsegítésére fog irányulni, emberélet kioltására alkalmas eszközöket nem ad át az országnak, de részt vesz például az aknamentesítésben. „Mérlegeljük további berendezések átadását, amelyek segítenek ebben” – mondta. Hozzátette, „Szlovákia területén zajló kiképzésben” is segítséget nyújtanak, de sem fegyvert, sem lőszert nem küldenek Ukrajnába. Fico elmondása szerint Párizsban arról tárgyalnak, hogy újfajta segítséget nyújtsanak Ukrajnának. Szerinte a tárgyalás kijelölt tézisei arról tanúskodnak, hogy Ukrajna korántsem olyan eredményes, mint azt korábban feltételezték.

Az ellenzéki SaS szerint a kormány biztonsági tanácsának hétfői összehívása Robert Fico kormányfő részéről cinikus kísérlet, hogy elterelje a figyelmet a számára kellemetlen témákról az ún. maffiabarát törvénnyel kapcsolatban. Fico az EU- és NATO-tagországok párizsi megbeszélése miatt hívta össze kormánya tanácsát. Párizsban Ukrajna lesz a fő téma. „Robert Fico konspirál és arra használja fel az ukrajnai háborút, hogy elfedje saját kormánya kudarcait. A hadseregünk külföldi bevetéséhez pedig a parlament jóváhagyása szükséges” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS frakcióvezetője.

„Robert Fico felfoghatná, hogy ilyen összeesküvés-elmélettel nemcsak nevetségessé teszi magát, hanem Szlovákiának is árt. Szándékosan és manipulatív módon kelet felé tolja az országot” – tette hozzá.

Emmanuel Macron francia államfő az európai vezetőket látja vendégül, a konferencia témája az Ukrajna által kért fokozott támogatás.

Forrás: tasr

Fotó: pixabay