Szerdán utolsó külföldi látogatására, Csehországba utazik az államfő


Zuzana Čaputová köztársasági elnök szerdán (június 12.) búcsúlátogatásra utazik Csehországba. Államfőkét ez lesz az utolsó külföldi útja – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az elnök szóvivője. Čaputová csütörtökig (június 13.) marad Csehországban. Prágában átveszi a Fehér Oroszlán-rendet, a legmagasabb cseh állami kitüntetést.

Čaputová a prágai várban találkozik Petr Pavel cseh köztársasági elnökkel, majd elültet egy hársfát, Szlovákia fáját a prágai botanikus kertben, a Személyiségek gyökerei (Korene osobností) projekt keretében, amelynek célja, hogy összekapcsolja a kiemelkedő személyiségek társadalmi örökségét a Föld természeti kincseivel.

Csütörtökön délelőtt az elnök asszony részt vesz a 10. Prague European Summit konferencián, ahol beszédet mond, és átveszi a Vision for Europe díjat, amelyet évente adnak át az európai eszmék előremozdításáért. Később a cseh államfőtől átveszi a Fehér Oroszlán-rendet, ő pedig a legmagasabb szlovák állami kitüntetést, a Fehér Kettős Kereszt-érdemrendet adja át Petr Pavelnek.

A búcsúlátogatás végén a cseh államfő és felesége ünnepi ebédet ad a prágai várban a szlovák köztársasági elnök és partnere tiszteletére, amelyen a cseh és szlovák politikai és társadalmi élet több neves képviselője is részt vesz.

Zuzana Čaputová mandátuma június 15-én jár le, akkor iktatják be ünnepélyesen Peter Pellegrini megválasztott elnököt.

TASR