“Számomra ritka értékesek a szlovák-cseh kapcsolatok”


Robert Fico (Smer-SD) kormányfő számára ritka értékesek a szlovák-cseh kapcsolatok, és semmi értelme azokat olyan dolgokkal terhelni, amelyek gyakran nem is érintik a szlovákok és a csehek egymás mellett élését. A kormányfő ezt hétfőn jelentette ki, miután találkozott Václav Klaus volt cseh államfővel.

„A megbeszélésünk azon a meggyőződésen alapult, hogy politikusok jönnek-mennek, de a nemzetek maradnak, és erre nyilván így tekintenek Szlovákia polgárai is” – jegyezte meg Fico.

Klaus elmondta, már régóta tervezte a Ficóval való találkozást. „A múlt héti esemény, ami aktualitást ad a találkozónak, a véletlenek összjátéka, valóban nem volt tervben” – szögezte le. Klaus felidézte, hogy több mint harminc évig állt a cseh és szlovák kapcsolatok középpontjában, és neki is köszönhető Csehszlovákia békés szétválása.

„Egyetértek a kormányfővel, hogy a cseh-szlovák kapcsolatok mindkét nemzetnél az alapvető dolgok közé tartoznak, és nem szabad, hogy bármilyen politikai vezetés ártson nekik” – hangsúlyozta a volt cseh államfő. Hozzátette, egyes politikai csoportok veszekedése nem tudja megbontani ezeket a kapcsolatokat.

Csehország a szlovák kormány külpolitikája miatt lemondta a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket, elmarad az április végére, május elejére tervezett csehországi közös kormányülés is. Robert Fico úgy reagált, Csehország döntésének semmilyen hatása nem lesz Szlovákia szuverén külpolitikájára.

hlp

TASR