Šutaj Eštok: A NAKA 153 gyűlöletkeltő bejelentést vizsgál a merénylet kapcsán


A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) a Robert Fico (Smer-SD) kormányfő ellen elkövetett múltheti merénylet óta 153 olyan információt vagy bejelentést regisztrált, amely a gyilkossági kísérletet helyeselte vagy ezzel összefüggésben gyűlöletet keltett. Ezek közül 55 esetben a rendőrség már azonosította a bejegyzések szerzőit, és foglalkozik az egyes ügyekkel. Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) erről a pénteki sajtótájékoztatóján tájékoztatott, amelyet Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitánnyal közösen tartott.


„Különféle emberekről van szó, nőkről, férfiakról, különböző végzettségű és beosztású személyekről” – figyelmeztetett Solák. Példaként egy 40 éves nyitrai (Nitra) nőt említett, aki szabadlábon védekezhet, továbbá egy dunaszerdahelyi (Dunajská Streda) férfit, akinél házkutatást tartottak, és előzetes letartóztatást indítványoztak, illetve egy pozsonyi (Bratislava) főiskolai hallgatót is meggyanúsítottak. Mindegyik esetben azért indult eljárás, mert olyan kommentárt közöltek a közösségi médiában, amelyben helyeselték az említett bűncselekményt. Az elkövetőket egy év szabadságvesztés fenyegeti.


A miniszter ismét zéró toleranciát hirdetett a fenyegetésekkel, a bűncselekmény helyeslésével és más gyűlöletkeltő megnyilvánulásokkal szemben. „Folytatjuk a gyanús bejegyzések vizsgálatát” – állapította meg.
A gyűlöletkeltő megnyilvánulások mellett a rendőrség a Zuzana Čaputová államfő és Michal Šimečka PS-elnök elleni fenyegetéseket is vizsgálja.
A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a kormányfő ellen elkövetett merénylet ügyében további két szakértővel bővítették a nyomozócsoportot. A vizsgálat folyamatban van. Minden lehetséges verzióval foglalkoznak.

TASR

fotó: TASR