Sulík: Ha az EP konzervatív frakciója felveszi a Fideszt, az SaS kilép belőle


Az SaS az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójának tagja az Európai Parlamentben, de ha a konzervatív pártcsoport felveszi a Fideszt, az SaS kilép belőle – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Richard Sulík, a párt EP-listavezetője. Hozzátette, hogy a például az Európai Néppártban (EPP) folytathatná a pártja.


„Az ECR tagjai vagyunk, és nem akarunk távozni, de ha felveszik a Fideszt, akkor kilépünk. Ebben az esetben az Európai Néppártban megfelelő alternatíva lenne számunkra, ezt fogjuk mérlegelni” – mondta Sulík, és hozzátette, teljes mértékben elutasítják Orbán Viktor magyar kormányfő politikáját.


Sulík azt is hozzátette, ajánlatot is kaptak már az EPP-frakciótól, és egyeztetnek, például a Green Dealról, a belső égésű motorok betiltásának eltörléséről, vagy az atomenergia felhasználásának támogatásáról. „Be kell vallonom, megörvendeztetett, hogy változóban van az EPP álláspontja, és ezekben az alapvető kérdésekben – amelyek a programunkban is szerepelnek -, nyilvánvalóan meg tudnánk egyezni” – tette hozzá.

TASR

fotó: TASR