Šimečka tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését


Michal Šimečka, a Progresívne Slovensko elnöke tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését, azt azonban sajnálja, hogy a kormány ennek köszönhetően elérte, amit akart. Véleménye szerint sikerült elérnie, hogy enyhébb büntetéseket szabjanak ki a tolvajokra, korrupciós, és más bűncselekmények elkövetőire, és hogy az elévülési idők lerövidülnek - mondta Šimečka az Alkotmánybíróság szerdai döntésére reagálva, és hozzátette, e tekintetben kudarcot vallott a kormány és az igazságügyi minisztérium, de örül, hogy a destruktív javaslatokat sikerült elkerülni - mondta.

„Otromba módon érték el, hogy – a közérdek ellenére is – amnesztiát kapjanak a saját embereik. Ez rossz hír az igazságszolgáltatás, és a lakosság biztonsága szempontjából is” – jelentette ki Šimečka. Továbbá szerinte ez igazolta, hogy a Büntető törvénykönyv javasolt módosításai részben alkotmánysértők. “Olyan rendelkezésekkel kapcsolatosan állapította meg ezt az Alkotmánybíróság, mint a vádalkuk visszamenőleges hatályú felülvizsgálata, vagy a törvénytelen úton megszerzett bizonyítékok felhasználása a vádlott érdekében” – tette hozzá.

Beigazolódott az is – mondta Michal Šimečka -, hogy a gyorsított parlamenti eljárás indokait alaposan meg kell fontolni, és nem szabad önkényesen alkalmazni. “Így egyszerűen nem szabad törvényeket elfogadni. A PS a kezdetektől erre figyelmeztet, és ezt az alkotmánybírók ma nyilvánosan megerősítették, még akkor is, ha konzervatív döntést hoztak, és ebben a konkrét esetben nem állították le a törvénymódosítást” – hangsúlyozta.

Az Alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a Btk-módosítás nagy része nem sérti az alkotmányt, egyes részei viszont igen. Ez nem vonatkozik magára a jogalkotási folyamatra, a Különleges Ügyészség megszüntetése, a büntetési tételek módosítására és gazdasági bűncselekményeknél az okozott kár nagyságának besorolására.

TASR

fotó: TASR