Segítség a tartósan munkanélkülieknek


Április elsejétől a Munka-, szociális és családügyi minisztérium a tartósan munkanélküliek aktiválását segítő programot indít. A program keretén belül nagyjából 15 ezer ember kapna 86,60 eurós havi támogatást aktivációs munkáért. A teljes program 2,6 millió euróba kerül, ennyit hagytak jóvá rá az állami költségvetésből – tájékoztatta a sajtó képviselőit Erik Tomáš (Hlas) munkaügyi miniszter.

A teraz.sk portál kiemelte: a miniszter szerint, a programban részt vevők kisebb munkákat és szolgáltatásokat végeznek önkormányzatok számára. Az a cél, hogy „a tartósan munkanélküliek ne csak otthon üljenek, és ne csináljanak semmit. A program keretében részt vehetnek a településük szépítésében. Fontos, hogy ezek az emberek könnyebben vissza tudjanak térni a munkaerőpiacra, ne essenek ki a napi munkarutinból, esetleg fejlesszék a képességeiket” – mondta Tomáš.

A kérelmező közmunkásoknak havonta minimum 64 órát kell ledolgoznia, a közmunkavégzésért járó támogatás mellett megkapja a neki járó szociális támogatást is. Az őket alkalmazó szervezetek munkásonként havi 18,84 euró támogatást kapnak munkaeszközökre.

A program április elsejétől december végéig tart. A minisztérium ezalatt az idő alatt tervezi a foglalkoztatási törvény módosítását, pontosan megszabnák a közmunkavégzés szabályait, céljuk, hogy ne projekteken keresztül kelljen azt megvalósítani, szeretnének olyan feltételeket teremteni, hogy a közmunkavégzés kapcsán ne kerülhessen sor visszaélésekre – tájékoztatott a miniszter.

A témával a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is foglalkozott. A ZMOS elnöke, Jozef Božik szerint: „Az év végéig minden település aktivációs munkára használhatja a tartósan munkanélkülieket, elsősorban azért, hogy segítsen nekik, másrészt pedig tisztábbak lesznek a városok és a faluk” – olvasható a ZMOS honlapján.

fotók: zmos.sk