SaS: Pellegrini igazolta, hogy elnökként csupán a kormány meghosszabbított keze


Peter Pellegrini államfő a Szlovák Televízióról és Rádióról (STVR) szóló törvény aláírásával bebizonyította, hogy csupán a kormánypártok meghosszabbított keze – közölte a TASR-rel az SaS állásfoglalását Ondrej Šprlák, a párt szóvivője.

„Peter Pellegrininek kivételes alkalma nyílt rögtön a megbízatása elején megmutatni, hogy tartja a szavát is mindenki elnöke lesz. Ám sajnos csak azt bizonyította, hogy nem tud elszakadni a kormánypártoktól, és csupán a kormány meghosszabbított keze az elnöki palotában” – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

Megerősítette, hogy az ellenzék már a napokban az Alkotmánybírósághoz fordul, mert a közmédiáról szóló törvényt azzal a hátsó szándékkal fogadták el, hogy a Szlovák Televízióból és Rádióból a kormányt kiszolgáló és félretájékoztató intézményt csináljanak.
Az államfő vasárnap, június 30-án írta alá a törvényt. Előre bejelentette, hogy ha a szövegében nem bukkan alkotmánysértésre vagy a szólásszabadság korlátozására, akkor aláírja.

A közszolgálati média elnevezése STVR-re változik. Az igazgatót kilencfős tanács választja majd, a kulturális miniszter négy tagot nevez a testületbe. A kilencfős etikai bizottság tanácsadó testületként fog működni. A törvény július 1-jével hatályba lépett.

TASR

fotó: TASR