SaS: Az STVR-ről szóló törvény célja a közszolgálati média politikai ellenőrzése


A Szlovák Televízió és Rádióról (STVR) szóló törvényjavaslat célja a közszolgálati televízió és rádió politikai befolyás alá vonása, és az adások tartalmának meghatározása. Ezt Branislav Gröhling, az SaS elnöke állapította meg a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az SaS szerint a koalíciónak nincsenek érvei és adatai, csupán általános frázisokat használ a törvénymódosítás szükségességét illetően, mivel nem tudja megmagyarázni a javaslat célját. A párt azt hangsúlyozta, hogy a közszolgálati médiumoknak képesnek kell lenniük arra, hogy a kormányhoz is kritikusan viszonyuljanak. Tomáš Szalay (SaS) képviselő hozzátette: a javaslat ellentétben áll az uniós szabványokkal.

Az SaS bírálta, hogy a javaslatról szóló vitát 12 órára korlátozták. Mária Kolíková (SaS) képviselő szerint Peter Pellegrini államfőnek nem kellene aláírnia a törvényt. Rámutatott: 2019-ben kormányfőként aláírta azt a dokumentumot, amelynek köszönhetően Szlovákia az ún. Media Freedom Coalition tagja lett. A törvényjavaslat szerinte ellentétben áll azokkal a kötelezettségekkel, amelyek ebből a tagságból következnek.

Az STVR-ről szóló tervezet szerint a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új neve Szlovák Televízió és Rádió (STVR) lesz. Az igazgatót egy kilenctagú testület választja meg, amelynek négy tagját a kulturális minisztérium jelöli.

TASR

fotó: TASR