Rossz gazdasági helyzetben vannak a városok és falvak


A Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) közleményében a városok és falvak gazdasági helyzetének romlására hívta fel a figyelmet, kiemeli: fontos lenne a többletfinanszírozás, azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az elmúlt három évben részesedési adójuk jelentős részét elvesztették.

Komoly problémát jelent az önkormányzatok számára az 500 millió eurós hiányzó részadó, amelytől a városok és községek az elmúlt évek negatív kormányzati intézkedései következtében megfosztottak. Ezt hangsúlyozza a február havi részesedési adó, amely ezen a héten érkezett a városok és falvak számlájára, és átlagosan mintegy 10%-kal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A részvényadó februári csökkentése folyamatosan bizonyítja és elmélyíti az önkormányzatok problémáit. A költségvetések elfogadásakor az önkormányzatok csökkentették a közvetlen és közvetett kiadásokat abban a reményben, hogy a pótlólagos finanszírozás megoldja folyamatos problémáikat. Tisztában vagyunk az államháztartás konszolidációjának szükségességével az előző kormány intézkedései nyomán, de az önkormányzatok problémáit nem lehet a végtelenségig halogatással megoldani.

A minimálbér 2024 elejétől történt emelése ismét bérváltozást okozott a közigazgatási dolgozóknál is, amit az önkormányzatok fizetnek. Ez az önkormányzatok számára bevételkiesést jelenthet, veszélyeztetve ezzel a városi és falusi önkormányzatok feladatellátását.

A ZMOS figyelemmel kíséri a szlovákiai önkormányzatok helyzetét, ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kormánnyal folytatott megbeszélésen módot kell találni a települési önkormányzatok megsegítésére az ellátás biztosítása érdekében. A romló gazdasági helyzet az európai források lehívását is fenyegeti.

Fotó: pixabay