R. Kaliňák jelenleg nem lát teret a választási rendszer megváltoztatására


Robert Kaliňák (Smer-SD) miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter jelenleg nem lát teret a választási rendszer megváltoztatására. Úgy véli, azzal vádolnák őket, hogy olyan rendszert akarnak létrehozni, amely a Smer számára kedvezőbb lenne. Nem hiszi, hogy van valakinek kedve „egy ilyen háborúhoz”. Ezt szerdán közölte.

„Ez egy nagy vitatéma, amely már évek óta itt van” – állapította meg Kaliňák. Nem gondolja, hogy a változtatás lehetséges. Mint elmondta, a módosítás főleg a Smernek kedvezne, amely a legnagyobb pártként a legtöbb vezetővel rendelkezik.
Az ún. vegyes rendszer gondolatát, amelyben a parlament felét arányosan, a másik felét regionálisan választanák, érdekesnek tartja. Ugyanakkor szerinte ez bonyodalmakat okozhat kormányalakításkor. „Lényegében független képviselőkkel kellene koalícióra lépni” – mondta. Egy stabil kormány létrehozása, amely valamerre továbbvinné Szlovákiát, szerinte gyakorlatilag lehetetlen lenne.

A választási rendszer lehetséges megváltoztatásáról a hétvégén beszélt Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter és Milan Majerský, a KDH elnöke. Egyetértettek abban, hogy Szlovákiát több választókerületre lehetne osztani. A miniszter jelezte, hogy a Hlas-SD a koalíció elé akarja terjeszteni az ötletet, és tárgyalni akar. A belügyi tárca elmondta: az esetleges módosítás a szakmai vita eredményeitől és a parlamenti pártok egyezségétől függene. Több ellenzéki párt elutasítja az efféle változtatást.

TASR

fotó: TASR