PS: A koalíciós polgármesterek előnyt élveznek a támogatások elosztásakor


A kormány a kihelyezett kormányülésein olyan járásoknak ad támogatást, amelyekben a választók koalíciós polgármestert választottak. Ezekbe a járásokba tízszer vagy akár harmincszor több pénz kerül, mint azokba a városokba és falvakba, ahol a polgármester független vagy az ellenzéki pártokat képviseli. Erről sajtótájékoztatóján beszélt Marek Lackovič, Michal Šimečka és Jana Hanuliaková (mindannyian PS) ellenzéki képviselő.

„A kormány a támogatások elosztásakor előnyben részesíti a saját polgármestereit, és bünteti az ellenzéki és független polgármestereket. Nem a települések helyzetét és a népesség számát nézi” – mondta Lackovič. Hozzátette: a támogatások efféle elosztása rendkívül igazságtalan és egyáltalán nem gazdaságos.

Lackovič a Puhói járást (okres Púchov) hozta fel példaként, amelynek 44 000 lakosa van, és a legtöbbjük (83 százalékuk) független polgármester vezette településen él. Szerinte a kormány támogatását rosszul osztották el, mert 83 000 euró jutott olyan falvak polgármestereinek, ahol 8000 ember él. A járás lakosságának további, több mint 80 százaléka csak körülbelül 35 000 eurót kapott. Hangsúlyozta: a támogatások elosztásában mutatkozó aránytalanság rendkívül nagy.

„A koalíciós polgármesterek által vezetett települések lakói fejenként 11-szer többet kaptak, mint a független polgármesterek választói. A kormány nyíltan bünteti a lakosokat azért, mert nem választottak koalíciós polgármestert” – pontosított.

Egyúttal hozzátette: a kormány független vagy ellenzéki polgármester által vezetetett 16 járásban tartozik a lakosságnak több mint egymillió euróval.
Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter a szerdai kormányülés után erre úgy reagált, hogy bár nem rendelkezik pontos statisztikával, de úgy gondolja, hogy ez egyáltalán nincs így. „Úgy tudom, hogy a kihelyezett kormányülések előtt egyeztetések zajlanak az egyes megyeelnökökkel és polgármesterekkel” – jegyezte meg. Szerinte minden értelmes projektet támogatni szoktak. Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter szerint sincs a kormánynak szándékában „aszerint előnyben részesíteni az embereket, hogy valamelyik párt hol, mennyi százalékot ért el”.

Hanuliaková azt is elmondta, hogy sok városban és községben az emberek semmilyen segítségről nem tudnak, mert a kormány megkerülte őket. Közülük több helyen csatornahálózat és ivóvízellátás sincs – tette hozzá.

TASR

fotó: TASR