Peter Pellegrini Szlovákia hatodik beiktatott köztársasági elnöke


A Peter Pellegrini és Ivan Korčok közötti megmeríttetésen Peter Pelligrini győzött. A választók 53,12 százaléka szavazott neki bizalmat a második fordulóban, míg az első forduló nyertese Ivan Korčok volt 42,5 százalékkal. Pellegrini ekkor 37,02 szerzett. Természetesen az első körben még több jelölt szerepelt, többek között Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, aki 2,9 százalékpontot kapott.

Portálunk márciusban készített interjút Peter Pellegrinivel. Akkor többek között a következő kérdést is feltettük a köztársasági elnök-jelöltnek:

Egy választási küzdelem részese. A retorikája, nyugodt hangvétele sokaknak szimpatikus. Megnyeri a választást?

Alázattal közelítem meg a választási versenyt. A választók döntenek, ezért mindenkit arra kérek, hogy éljen alapvető demokratikus jogával. Az Ön, és a többi polgár szavazata dönti el, ki ül majd 5 évig az elnöki palotában, és milyen politikát fog folytatni.

 Békét kínálok az intézmények harca helyett, a béke eszméjét ajánlom, harcias fegyverek helyett együttműködést, szociálpolitikát kínálok az embereknek. Az elnöki palotát olyan hellyé akarom alakítani, ahol megvitatják és előkészítik Szlovákia jövőképét. Tapasztalataim alapján – úgy érzem – professzionálisan tudom majd ellátni a feladataimat.

A leköszönő államfő – öt éves hivatali ideje végén -, Zuzana Čaputová, sikeres hivatali éveket kívánt utódjának, az április 7-én megválasztott Peter Pellegrininek. Szlovákiának ugyanakkor nyugodtabb időket kívánt – közölte a volt elnök a szociális hálón. Pénteken este támogatói, barátai előtt mondta el utolsó beszédét államfői minőségében az elnöki palota kertjében. 

Peter Pellegrini június 15-én, szombaton délben tette le hivatalosan az elnöki esküt, ezzel pedig Szlovákia új – hatodikként a sorrendben – államfőjévé vált. A 48 éves politikus mindhárom legfelsőbb közjogi méltóságot elérte 22 éves politikai pályafutása során.

A közszolgálati televízió mind szombaton, mind pedig vasárnap beszélgetést készített az új államfővel.

Peter Pellegrini (aki ellenfelével szemben több mint 165 ezer szavazattal győzött), értékrendként a következőket jelölte meg beiktatási beszédében: állam, nemzet, család és ember.

„Régi politikai meggyőződésem szellemében egy erős államról beszélek, amely a polgárok számára mindig segítség és szolgálat, de sohasem teher” – mondta Szlovákia első embere.

  „A nemzet szó soha nem eshet a politikai korrektség áldozatául: teljes mértékben tisztelem a Szlovák Köztársaság minden egyes polgárát, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiséghez tartozik” – mondta.   Az elnök szerint az állam figyelmének középpontjában mindig az embernek kell lennie. Szerinte az államfő az ország szimbóluma, a nép képviselője mind itthon, mind pedig a világban.

Továbbra is érvényben van a politikai pártok kerekasztalhoz szóló meghívása, ugyanakkor jó lenne megvárni a miniszterelnök egészségi állapotának az alakulását, mondta.

Ha nem nyugszik meg a helyzet és a társadalom két pólusa között nem kerül lebontásra az a bizonyos képzeletbeli fal, akkor komoly problémáknak nézünk elébe, mondta az államfő.

Peter Pellegrini vágya, hogy egyesítse Szlovákiát, ahol különböző nemzetiségű, vallású, világnézetű, irányultságú emberek élnek együtt. Elmondta, hogy keresni fogja a módját, hogy minden embernek megadhassa az összetartó közösség érzését, amely képes összefogni és az országot egy jobb jövő felé elmozdítani.

Olyan egységes, összetartó nemzet vízióját szeretné felkínálni mindenkinek, amely képes összefogni egy közös célért, és a világ legsikeresebb országaival szemben is képes a megmérettetésre. Békés és méltóságteljes élet vízióját akarja felajánlani az ország valamennyi lakosa számára.

„Szlovákia nemzeti érdekei fontosabbak lesznek számomra, mint a hírességek tapsa, a sajtó általi ünneplés, vagy a világ vezetőinek dicsérete” – jelentette ki a köztársasági elnök.

fotó: TASR