Peter Pellegrini Egyházkarcsán találkozott a Dunaszerdahelyi járás polgármestereivel


A szlovák parlament elnöke, aki egyúttal bejutott az államfőválasztás második fordulójába is, 2024. március 25-én Egyházkarcsán találkozott a régió polgármestereivel, illetve üzletemberekkel és vállalkozókkal. 

A március 23-án tartott köztársasági elnök választáson Pellegrini alulmaradt legfőbb kihívójával, Ivan Korčok volt külügyminiszterrel szemben, ezért mindkét jelöltnek szüksége lesz a magyarok szavazataira. 

Ivan Korčok a szavazatok 42,51%-át szerezte meg az első fordulóban, Peter Pellegrini 37,02%-os eredményt ért el. A nemzetiségi kérdések irányában mindketten igyekeznek egyformán nyitottnak látszani, ám Pellegrini arra számít, hogy az Orbán- kormánnyal fenntartott jó viszony az ő oldalára billentheti a mérleget. Egyházkarcsán ezt ki is hangsúlyozta, elmondta, hogy Dél-Szlovákia lakosságát mindig is közvetlenül érintették a Magyarországgal fenntartott kapcsolatok. Örömét fejezte ki, hogy kormányának sikerült elérni azt a történelmi áttörést, hogy Szlovákia és Magyarország között zökkenőmentes és jó viszony alakult ki, ami az itt élő magyarság szempontjából is rendkívül fontos. 

Azt is leszögezte, igaz némi diplomáciai óvatossággal, hogy: „Megválasztásom esetén továbbra is békés, baráti és együttműködő lesz a kapcsolatunk Magyarországgal és Orbán Viktorral minden téren, ahol nézeteink, és értékrendünk megegyezik.” 

A szlovák házelnök riválisát sem hagyta ki, rosszallását fejezte ki, amiért Igor Matovič kormánya alatt és Ivan Korčok külügyminisztersége idején feleslegesen eszkalálódott a feszültség a két szomszédos ország között. Peter Pellegrininek a nagypolitikán túl is volt mondanivalója, biztosította a régió polgármestereit, hogy továbbra is számíthatnak a támogatására, mert az ország minden szegletében joguk van az embereknek arra, hogy az államtól megfizethető és minőségi szolgáltatásokat kapjanak. „Senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, hogy hová született, hol szeretne élni, vagy hol szeretne boldogulni” – tette hozzá Pellegrini.

fotók: Peter Pellegrini Facebook oldala